Закон і Бізнес


ААУ та АПУ пропонують ДБР створити нові конкурсні комісії


14.02.2018 18:10
3617

Асоціація адвокатів України та Асоціація правників України висловили занепокоєння щодо закритості та непрозорості утворення складу конкурсних комісій для призначення на посади у Державному бюро розслідувань.


Як повідомили «ЗіБ», організації звернулись із відкритим листом до директора Державного бюро розслідувань Романа Труби, а також до Кабінету Міністрів України та Міністерства юстиції. При цьому вони закликали вчинити ряд дій.

Публікуємо текст листа повністю.

Відкритий лист

Від імені Асоціації адвокатів України та Асоціації правників України висловлюємо занепокоєння щодо закритості та непрозорості утворення складу конкурсних комісій для призначення на посади у Державному бюро розслідувань та звертаємось із цим листом.

31 січня 2018 року на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади (далі – Урядовому порталі), наголошуючи на одному з принципів проведення конкурсів – прозорості, було опубліковано новину, відповідно до якої Державне бюро розслідувань просило громадські об’єднання висунути кандидатури до складу конкурсних комісій для призначення на посади у Державному бюро розслідувань (далі – ДБР).

Також було повідомлено про вимоги до громадських об’єднань та кандидатів від таких обєднань, а також інформацію щодо того, що склад конкурсних комісій буде утворений Комітетом з відбору представників громадських об’єднань шляхом голосування.

30 січня 2018 року на підставі Типового порядку проведення відкритого конкурсу для призначення на посади у Державному бюро розслідувань, затвердженого Постановою КМУ №1069 від 20.12.2017 року, Наказом ДБР №4 від 30.01.2018 року затверджено Порядок проведення конкурсу для призначення на посади у Державному бюро розслідувань (далі – Порядок проведення конкурсу).

Відповідно до п.п. 2.1.-2.3.1. Порядку про проведення конкурсу конкурс на зайняття посад в Бюро проводить конкурсна комісія (комісії) (далі – Комісія). Для проведення конкурсу на зайняття посад в Бюро Директором Бюро  утворюється Комісія, затверджується її персональний склад.  Комісія утворюється у складі п’яти осіб, з яких не менше трьох є представниками Бюро. До роботи у складі Комісії можуть залучатися представники громадських об’єднань, що діють відповідно до  Закону України  «Про громадські об’єднання», та/або представник Ради Громадського контролю Державного бюро розслідувань. Для організації та проведення конкурсного відбору серед представників громадських об’єднань до складу Комісії рішенням Директора Бюро створюється комітет з відбору представників громадських об’єднань до складу Комісії у кількості не менше трьох осіб (далі – Комітет). Про проведення відбору представників громадських об’єднань до складу Комісії Бюро на своєму офіційному веб-сайті розміщує оголошення.

12 лютого 2018 року на Урядовому порталі з`явилася новина про результати затвердження складу конкурсних комісій.

Статтею 3 Закону України «Про державне бюро розслідувань» визначено, що Державне бюро розслідувань організовується і діє на засадах, зокрема, відкритості та прозорості діяльності Державного бюро розслідувань для суспільства та демократичного цивільного контролю.

Однак, в порушення вимог зазначеного законодавчого акту добір кандидатів до складу конкурсних комісій проведений в умовах закритості і непрозорості Окрім того,  Порядком про проведення конкурсу для призначення на посади  у Державному бюро розслідувань, затвердженого наказом ДБР, не регламентовано порядок утворення комітету з відбору представників громадських об’єднань, що затверджує склад  конкурсних комісій,  порядок відбору учасників вказаного комітету, вимоги до учасників комітету; критерії невідповідності представників громадських об’єднань  під час визначення складу конкурсних комісій; вид голосування та кількість турів голосування.

Звертаємо увагу, що закритою та не оприлюдненою є інформація щодо громадських об’єднань, які висунули кандидатури до складу конкурсних комісій, підстави відхилення їх кандидатів, рішення щодо невідповідності певних кандидатів встановленим вимогам, протокол голосування за склад конкурсних комісій, та відсутнє рішення щодо затвердження складу конкурсних комісій.

За таких умов Асоціація адвокатів України та Асоціація правників України не можуть залишатися осторонь від кричущих порушень під час затвердження складу конкурсних комісій для призначення на посади у Державному бюро розслідувань та з метою формування висококваліфікованого кадрового складу Державного бюро розслідувань і його територіальних органів закликають Директора Державного бюро розслідувань:

1. Припинити негативну практику «кулуарного» проведення відбору кандидатів до складу конкурсних комісій для призначення на посади у Державному бюро розслідувань.

2. Внести зміни до Порядку про проведення конкурсу для призначення на посади  у Державному бюро розслідувань, якими детально регламентувати порядок утворення комітету з відбору представників громадських об’єднань, що затверджує склад  конкурсних комісій,  порядок відбору учасників вказаного комітету, вимоги до учасників комітету; порядок оприлюднення інформації щодо висунутих кандидатур до складу конкурсних комісій та підстави їх відхилення; порядок голосування за визначення складу конкурсних комісій; порядок оприлюднення протоколів голосування та рішення про затвердження складу конкурсних комісій.

3. Скасувати рішення про затвердження складу конкурсних комісій для призначення на посади у Державному бюро розслідувань, оголошення про яке опубліковано 12 лютого 2018 року на Урядовому порталі за посиланням.

4. Оголосити нову пропозицію про висування громадськими обєднаннями кандидатур до складу конкурсних комісій для призначення на посади у Державному бюро розслідувань.

5. Вжити всіх необхідних заходів щодо проведення відбору кандидатур до складу конкурсних комісій для призначення на посади у Державному бюро розслідувань на засадах відкритості та прозорості.

 

Президент Асоціації адвокатів України З. Ярош

Президент Асоціації правників України А. Стельмащук

Закон і Бізнес