Закон і Бізнес


Німецький суд дозволив приховувати справжні імена у Facebook


Фото: UPG/APN

14.02.2018 13:23
4021

Берлінський суд вказав, що вимога Facebook зазначати справжні імена та відкривати інформацію про користувачів за замовчуванням порушує правила захисту даних у налаштуваннях конфіденційності. Facebook загрожує штраф у 250 тис. євро.


Як повідомляє The Local.de, позов подала Федерація організацій споживачів Німеччини (VZBV).

За німецьким законодавством, особиста інформація може бути записана та використана компанією лише за офіційної згоди від певної особи.

Та судді в Берліні з’ясували, що Facebook залишає активованими значну кількість налаштувань за замовчуванням, при цьому не пропонує користувачам вибору щодо того, як особисті дані можуть використовуватися.

Зокрема, суд визнав незаконними обмін даними про місцезнаходження між співрозмовниками у чаті, а також доступність профілів для зовнішніх пошукових систем.

Також суд постановив, що вісім пунктів умов користування Facebook не мають законної сили, серед яких і пункт що вимагає використовувати справжні імена під час реєстрації.

Представники Федерації заявили, що користувачі насправді платять за використання сайту, але не готівкою, а відкриваючи доступ до особистих даних.

За рішенням суду Facebook загрожує штраф у розмірі до 250 тис. євро, якщо компанія не внесе відповідні зміни до налаштувань, зокрема для німецьких користувачів.

Натомість у прес-службі Facebook повідомили, що будуть оскаржувати рішення берлінського суду.

Зазначимо, 25 травня цього року в ЄС набуде чинності «Положення про захист даних» (General Data Protection Regulation, GDPR), що має надати європейцям більше контролю над поширенням особистої інформації та тим, як різні компанії її використовують. При цьому міжнародні компанії змушені будуть сплачувати до 4% їх річного доходу за порушення обробки і зберігання персональних даних.

Закон і Бізнес