Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 6 (1356). Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 6 (1356)

09.02.2018 15:39
3540

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 6 (1356). 10–16 лютого 2018 року.


Для забезпечення здійснення членами Вищої ради правосуддя своїх повноважень у складі секретаріату цього конституційного органу діє служба інспекторів. Чим останні допомагатимуть Раді? Чи вистачатиме у них часу та сил на виконання величезного обсягу роботи? Скільки інспекторів уже стали до роботи та ким вони працювали раніше? Яку винагороду отримуватимуть? На ці та інші запитання «ЗіБ» відповів керівник служби інспекторів ВРП Володимир Куценко.

Кодекс адміністративного судочинства передбачає наслідки за зловживання процесуальними правами. Зокрема, суд може залишити без розгляду завідомо безпідставний позов. Одначе, щоб визнати його таким, треба розглянути справу. Водночас податківці часто безпідставно оскаржують в апеляційному та касаційному порядку судові рішення на користь платників. Це, по суті, зловживання, але фіскали мають таке право. Докладніше про це читайте в статті ««Незадовільно» за поведінку».

Рада суддів дозволила суддям займатися науковою, викладацькою чи творчою діяльністю навіть у робочий час, адже жодних законодавчих заборон не встановлено. Утім, володарі мантій мають пам’ятати: писання віршів та полотен, читання лекцій чи захоплення наукою не повинні шкодити їхній основній функції — здійсненню правосуддя. Про це детальніше дізнайтеся з матеріалу «Нешкідлива творчість».

Бездіяльність у припиненні хуліганських дій у будівлях судів та реєстрації злочинів повинна отримати належну оцінку. Дотепер у Генеральній прокуратурі обмежувалися лише інформуванням Вищої ради правосуддя про перебіг розслідування. Однак члени ВРП вирішили, що цього буде замало. Що зажадала ВРП від ГПУ, читайте в публікації «Винні, бо бездіяльні».

13 служителів Феміди Верховного Суду України досі ходять на роботу. Вони вже не розглядають справ, отримують тільки посадовий оклад та чекають, хто й коли вирішить їхні долі. У ВСУ вважають, що правонаступником установи має стати новий ВС, але передати останньому свої здобутки не можуть. Чому? Відповідь на це питання в статті «Наступники без ліквідації».

Аби правники мали змогу здобувати нові знання та ознайомлюватись із новинками професії, Асоціація адвокатів України запланувала проведення низки заходів: форумів, засідань комітетів, круглих столів. На чому зроблять наголос організатори заходів, дізнайтеся з матеріалу «Скринька із сюрпризами».

Зміни процесуального законодавства розширили принципи судочинства. Як застосовувати «верховенство права», куди поділася «законність», що таке «розумні строки розгляду справи» та чи є перелік принципів вичерпним. Про це й не тільки дискутували в Касаційному адміністративному суді в складі Верховного Суду. Докладніше читайте в публікації «Принципова трансформація».

Визначення різного розміру суддівської винагороди залежно від проходження первинного кваліфікаційного оцінювання є проявом дискримінації. На цьому наголосили в Асоціації розвитку суддівського самоврядування України і попросили ВРП захистити авторитет правосуддя в питанні оплати праці. З якого часу суддям слід перерахувати винагороду, дізнайтеся зі статті «Дискримінація триває…».

Сучасний розвиток технологій та широке використання Інтернету, крім позитивних моментів, є причиною зростання кількості порушень прав інтелектуальної власності та прав осіб. Як запобігти їм та знайти баланс між авторським правом і свободою поширення та отримання інформації у мережі? Відповідь на це та інші питання – в матеріалі «Технології попереду процесу».

Розглядаючи адміністративні справи про надання послуг щодо перевезення пасажирів без ліцензії, судді стикаються зі складнощами формування доказової бази, а також із неможливістю притягнення порушника до відповідальності в разі, якщо він перебуває на території, непідконтрольній Україні. Докладніше читайте в публікації «Покладаючись на фортуну».

Кримінальне провадження неможливо уявити без проведення слідчих дій. Однією з найпроблемніших є процедура обшуку. Чи зменшить кількість конфліктів та непорозумінь відеофіксація таких дій, проаналізовано в статті «Слідство на камеру».

Основні новели, закладені у змінах до Кримінального процесуального кодексу, є швидше необхідністю. Адже вони нададуть додаткові процесуальні можливості, насамперед стороні захисту. Як зміни використовуватимуться на практиці, розглянуто в матеріалі «Щит для сторони захисту».

Верховна Рада прийняла в цілому закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». Він спрямований на захист майнових прав учасників ТОВ. Однак недостатня визначеність окремих питань може викликати проблеми в правозастосовній діяльності.

До відповідного проекту закону було подано чимало поправок. Проте спочатку народні депутати не спромоглися підтримати жодну з них. Утім, після перерви до цього питання повернулися та 6 поправок усе-таки проголосували пакетом. Деталі – в публікації «Договори — під контролем».

Відсутність спеціального регулювання дає широкі можливості для судових та податкових органів визначати на свій розсуд зміст і характер операцій з криптовалютою. Отже, без ухвалення профільних законів ці питання залишатимуться відкритими. Про нюанси обігу криптовалюти читайте в матеріалі «Біткоїн на терезах Феміди».

Закон і Бізнес