Закон і Бізнес


Ігри з часом


№6 (1356) 10.02—16.02.2018
4610

Європарламент проголосував за резолюцію, що закликає Єврокомісію відмовитися від переходу на «літній» і «зимовий» час. Тепер ЄК повинна проаналізувати плюси й мінуси цієї практики.


80 депутатів, які ініціювали цю дискусію, переконані, що переведення стрілок годинника економічно невиправдане й завдає дискомфорт людям, повідомляє РІА «Новости». Восени минулого року Єврокомісія пообіцяла вивчити це питання.

В ЄС переведення стрілок регламентує директива Європейського парламенту і Ради ЄС 2000/84/EG. Вона визначає, що «літній» час вводиться з останньої неділі березня до останньої неділі жовтня. Дія цієї директиви, якої дотримується низка країн, які не входять до ЄС, продовжується кожні 5 років.

Спори про доцільність переведення стрілок годинника ведуться з моменту запровадження даної процедури. В Україні така практика почалася з 1 квітня 1981 року. Тоді годинник переводили першого квітня і першого жовтня.

До кінця XX ст. з’ясувалося, що економічний ефект від «літнього» часу незначний. Зараз він застосовується тільки 65 державами і 10 територіями.