Закон і Бізнес


Нешкідлива творчість

Служителі Феміди можуть писати вірші та читати лекції в робочий час. Якщо це не заважає розгляду справ


№6 (1356) 10.02—16.02.2018
МАРИНА ЗАКАБЛУК
121820

Рада суддів дозволила суддям займатися науковою, викладацькою чи творчою діяльністю навіть у робочий час, адже жодних законодавчих заборон не встановлено. Утім, володарі мантій мають пам’ятати: писання віршів та полотен, читання лекцій чи захоплення наукою не повинні шкодити їхній основній функції — здійсненню правосуддя.


Про викладання і зарплату

РСУ отримала звернення Дніпропетровського апеляційного господарського суду та одного із суддів Рубіжанського міського суду Луганської області з проханням дати деякі роз’яснення. Питання стосується обмеження суддів у здійсненні викладацької та наукової роботи.

«Жодних обмежень щодо здійснення суддею таких видів роботи не існує. Разом з тим він повинен надавати пріоритет здійсненню правосуддя над усіма іншими видами діяльності, як це передбачено Кодексом суддівської етики. Таким чином, суддя має право займатися викладацькою, науковою чи творчою діяльністю без будь-яких обмежень, якщо це не шкодить інтересам здійснення правосуддя», — такий висновок зробила «самоврядниця» Людмила Волкова.

У свою чергу член РСУ В’ячеслав Наставний поцікавився в заступника голови Державної судової адміністрації Людмили Гізатуліної, як володар мантії може викладати в робочий час. «Ви вважаєте, що суддя може піти до університету та з 10:00 до12:00 читати лекцію?» — запитав представник ради. «Принаймні заборони на це немає», — відповіла Л.Гізатуліна.

Її підтримала Л.Волкова. За її словами, основне завдання служителя Феміди — здійснення правосуддя. «Якщо в нього не призначена справа або він таким чином розподілив розгляд справ, що має можливість піти прочитати одну-дві лекції, це означає, що шкоди правосуддю немає», — наголосила «самоврядниця».

Втім, В.Наставного турбувало ще й таке запитання: як бути з оплатою праці? Адже фактично, займаючись викладацькою, творчою чи науковою діяльністю в робочий час, суддя не здійснює своєї безпосередньої функції.

«Судді сплачується конкретна сума за певний проміжок часу і саме за відправлення правосуддя. Якщо останнє не страждає, то жодних питань до оплати праці не може бути», — переконана Л.Волкова.

Три поради

Як нагадала член РСУ, відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів» володар мантії не може поєднувати свою діяльність із підприємницькою або адвокатською, виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької, наукової чи творчої. Аналогічне положення містить і закон «Про запобігання корупції». При цьому жоден із цих нормативних актів не містить обмежень щодо виконання суддями наукової, викладацької чи творчої роботи.

До того ж свого часу були визнані неконституційними положення, які обмежували викладацьку діяльність осіб, які одержують зарплату з держбюджету, виключно позаробочим часом.

Тому, порадившись, представники органу суддівського самоврядування надали три рекомендації. По-перше, РСУ роз’яснила місцевим та апеляційним судам, що норми Конституції та законів не встановлюють обмежень щодо виконання наукової, викладацької чи творчої роботи. По-друге, така діяльність не повинна шкодити здійсненню правосуддя. І третя порада: не можна вважати сумісництвом відрядження служителя Феміди на роботу до Національної школи суддів.

Виходить, якщо в законника немає справ, то він може просто на роботі сісти за написання статті або ж попрацювати за мольбертом. Ніхто не забороняє йому записати на папері римовані рядки, якщо раптом відвідає муза. Але це все стосується ситуацій, коли законник не залишає приміщення суду.

Утім, на одне запитання, яке поставив перед РСУ Денис Коваленко з Рубіжанського міського суду Луганської області, «самоврядники» так і не відповіли. У своєму зверненні він просив роз’яснити порядок обліку та оплати праці володарів мантій, які займаються творчістю, викладацькою та науковою діяльністю.

За словами Д.Коваленка, деякі голови судів, начальники територіальних управлінь ДСАУ не розуміють, як «відображати в табелях робочого часу факт суміщення у робочий час судді заняття ним викладацькою, науковою чи творчою діяльністю». Йдеться про випадки, коли володар мантії в робочий час відлучається на кілька годин, аби прочитати лекцію чи провести семінар.

Виникають труднощі й з тим, як служителю Феміди нараховувати винагороду. Адже дехто вважає, що розмір зарплати залежить від «проведеного суддею на робочому місці 8-годинного робочого часу».

На думку Д.Коваленка, робочий час судді визначити майже неможливо. «Робочий час суду, який у переважній більшості визначається 8-годинним робочим днем при 5-денному тижні, і судді, робочий час якого фактично ненормований, не збігаються», — зазначається у зверненні служителя Феміди.

Тож він попросив РСУ допомогти змінити підхід очільників судів та начальників ТУ ДСАУ до цього питання. Однак «самоврядники» відповідь на нього у своєму рішенні не дали.