Закон і Бізнес


Борги не сховаєш


№6 (1356) 10.02—16.02.2018
4787

Національний банк зможе отримувати інформацію про позичальників від комерційних банків, вестиме реєстр боржників і надаватиме ці дані фінансовим установам та бюро кредитних історій.


Парламент ухвалив закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків» (№7114-д).

Регулятор дістане повноваження щодо створення та ведення кредитного реєстру. Банки надаватимуть відомості, що ідентифікують боржника, інформацію про умови кредитної операції та виконання зобов’язань, про належність боржника до пов’язаних із банком осіб тощо. Водночас установлено розмір заборгованості позичальника, за умови пере вищення якого фінустанови отримають доступ до інформації з кредитного реєстру про вчинені таким клієнтом операції. Борг має бути не меншим за 100 розмірів мінімальної заробітної плати.

Позичальник отримає право доступу до інформації про себе та зможе ініціювати зміни до неї в разі незгоди з її змістом.

Раніше деякі експерти висловлювали побоювання, що зловмисники зможуть отримувати фінансову інформацію про осіб через бюро кредитних відносин. Також дехто бачив ризики в тому, що реєстр вестиме НБУ.