Закон і Бізнес


Позов за бан


№6 (1356) 10.02—16.02.2018
6062

Суд у Франції розглянув позов вчителя Фредеріка Дюрана до Фейсбуку, який видалив його акаунт після публікації картини «Походження світу» художника-реаліста Гюстава Курбе.


Після бану «без попередження й обґрунтування» Ф.Дюран 7 років домагався слухань у Франції. За правилами Фейсбуку, вирішення конфліктів з компанією перебуває в юрисдикції судів Каліфорнії. Але Паризький апеляційний суд у лютому 2016 року ухвалив, що справа повинна бути розглянута у Франції, повідомляє The Local.

Учитель вимагав відновити свій акаунт, проте цього так і не сталося. Соцмережа обґрунтувала це тим, що дані користувачів видаляються через 90 днів після блокування сторінки.

Рішення буде ухвалене в березні. Адвокат Ф.Дюрана заявив у суді, що «Походження світу» не може вважатися порнографією, оскільки це частина культурної спадщини Франції.

Сам Фейсбук фактично визнав помилку. У 2015 році він змінив свою політику, вказавши, що зображення оголених людей у творах мистецтва не сприйматиметься як порушення правил соцмережі.

Вважається, що Г.Курбе написав картину в 1866 році. Полотно викликало шок, довгий час вважалося провокацією. Починаючи з 1995 року картину можна побачити в колекції музею д’Орсе в Парижі.