Закон і Бізнес


Аудит під наглядом


№6 (1356) 10.02—16.02.2018
5097

За якістю аудиторських послуг буде слідкувати Орган громадського нагляду. Аудитори пройдуть атестацію за новим порядком та застрахують професійну відповідальність. Відповідні зміни до профільного законодавства набудуть чинності з 1 жовтня.


Ідеться про закон «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» від 21.12.2017 № 2258-VIII, який опубліковано в «Голосі України» 7 лютого.

Він визначає правові засади аудиту фінансової звітності, здійснення аудиторської діяльності в Україні, врегульовує відносини, що виникають при її здійсненні, та приводить норми національного законодавства у сфері аудиторської діяльності у відповідність із законодавством Європейського Союзу.

Зокрема, передбачено створення Органу громадського нагляду, що складається з Ради нагляду за аудиторською діяльністю та Інспекції із забезпечення якості. Цей орган буде здійснювати контроль за якістю аудиторських послуг, які надаються підприємствам з високим суспільним інтересом.

Крім того, уточнюється механізм фінансування Органу громадського нагляду і Аудиторської палати (перехід на змішану модель фінансування за рахунок фіксованого внеску і змінної складової). Також аудитори пройдуть атестацію за новим порядком та застрахують професійну відповідальність перед третіми особами. Запрацює єдиний реєстр аудиторів і суб'єктів аудиторської діяльності (раніше було п'ять реєстрів).