Закон і Бізнес


ВРП проти того, щоб судді щодня звітували про всі контакти


07.02.2018 17:17
4708

Вища рада правосуддя у своєму консультативному висновку щодо законопроекту №7421 висловилася про недоцільність його прийняття і не підтримала його.


Відповідне повідомлення розміщене на сайті ВРП,  передає «Закон і Бізнес».

Зокрема, йдеться про законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо забезпечення незалежності суддів» №7421, внесений депутатом Юрієм Дерев’янком. Відповідно до проекту суддям пропонується щодня звітувати про всі контакти (зустрічі, дзвінки, повідомлення тощо) із будь-якими особами щодо здійснення професійної діяльності із обов’язковим зазначенням їх ПІБ, місця роботи, посади, номера телефону.

Згідно з пояснювальною запискою проектом пропонується розміщувати звіти в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, Державній судовій адміністрації України, їх органах та підрозділах. До цього ВРП мала би затвердити форму і порядок подання суддею такого щоденного звіту.

Проектом передбачено, що якщо суддя не подав без поважних причин більше п’яти щоденних звітів судді в Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, це розцінюватиметься як істотний дисциплінарний проступок, за який суддю можуть звільнити з посади.

Також законопроектом пропонується зобов’язати суддів у разі будь-якого втручання у здійснення правосуддя невідкладно розмістити повідомлення про це в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, а також повідомити ВРП та Генерального прокурора. Як зазначено в пояснювальній записці, за неповідомлення суддею негайно про випадок втручання суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності в порядку дисциплінарного провадження. Нині суддя зобов’язаний звернутися з таким повідомленням про втручання до ВРП та до Генпрокурора упродовж п’яти днів після того, як йому стало відомо про таке втручання.

Закон і Бізнес