Закон і Бізнес


Затверджено стандарти якості надання вторинної БПД


Фото: КЦ БПД

07.02.2018 12:39
8418

У Мін’юсті затвердили Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі.


Стандарти, якими мають керуватися адвокати при наданні БВПД суб’єктам права на таку допомогу у цивільному та адміністративному процесах, а також представництві інтересів потерпілих і свідків, які мають право на БВПД, у кримінальному процесі, затверджені наказом Міністерства юстиції від 21.12.2017 № № 4125/5, про оприлюнення якого повідомили в Координаційному центрі з надання правової допомоги, передає «ЗіБ».

У КЦ БПД зазначили, що дотримання стандартів стане для адвокатів захистом від необґрунтованих претензій та скарг.

Кожний стандарт має посилання на джерела права, на яких він ґрунтується, та джерела інформації для перевірки дотримання стандарту.

Документ містить 4 розділи, що охоплюють:

– 16 загальних стандартів якості надання БВПД у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі;

– 7 окремих стандартів якості надання БВПД на стадії досудового врегулювання цивільного/адміністративного спору;

– 16 окремих стандартів надання БВПД під час судового розгляду цивільних та адміністративних справ;

– 4 окремі стандарти здійснення представництва суб’єктів права на БВПД у кримінальному процесі.

«Зокрема, одним із обов’язків адвоката у цивільному/адміністративному провадженні визначено ведення адвокатського досьє згідно з наведеним орієнтовним переліком. Така вимога сприяє систематизації усіх обставин, що мають значення для справи, та за необхідності може стати підставою для оцінювання якості наданої правової допомоги за умови згоди клієнта», – ідеться в повідомленні КЦ БПД.

За Стандартами адвокат, у якого на виконанні одночасно перебуває 30 доручень, надання БВПД за якими не завершено, не може приймати нові доручення.

Також згідно зі Стандартами адвокат має підготувати письмовий правовий висновок у справах, в яких, на його думку, відсутні фактичні та правові підстави для виконання доручення.

Як наголосили в КЦ БПД, оцінювати якість надання адвокатами БВПД відповідно до цих Стандартів будуть комісії, утворені радами адвокатів регіонів. А Координаційний центр спільно з регіональними центрами з надання БВПД будуть моніторити якість надання адвокатами БВПД.

Нагадаємо, проект Стандартів був доопрацьований на зустрічі з представниками Національної асоціації адвокатів України 20 вересня та схвалений Радою адвокатів України 22 вересня 2017 року. Ознайомитися зі Стандартами можна за посиланням.

Закон і Бізнес