Закон і Бізнес


Заперечення причетності


Фото Адміністрації Президента України. Харків, 2017 р.

№6 (1356) 10.02—16.02.2018
4589

Незважаючи на протести США, Ізраїлю й України, президент Польщі заявив, що підпише акт, який передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів і звинувачення польського народу в причетності до голокосту.


Поправки до закону про Інститут національної пам’яті наберуть чинності відразу після підписання документа главою держави. Щоправда, одночасно акт направлять на розгляд до Конституційного суду країни.

Відповідаючи на критику з боку Вашингтона й Тель-Авіва, Анджей Дуда запевнив, що закон не завадить свідкам голокосту висловлюватися про негідну поведінку окремих жителів Польщі під час Другої світової війни. Кримінальна відповідальність загрожує тільки тим, хто стане звинувачувати в пособництві нацистам польський народ і державу в цілому.

Водночас А.Дуда, по суті, залишив без уваги звернення Верховної Ради України, прийняте в той же день. Його просили скористатися правому вето на «упереджений та антиісторичний» закон, що встановлює відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів» на території Польщі.