Закон і Бізнес


АРССУ просить ВРП захистити суддів від дискримінації


06.02.2018 14:55
5101

АРССУ звернулася до ВРП щодо грошового забезпечення суддів. І зазначила, що визначення для суддів різного розміру суддівської винагороди залежно від проходження первинного кваліфікаційного оцінювання є проявом дискримінації.


Так, Асоціація розвитку суддівського самоврядування України надіслала лист до Вищої ради правосуддя за дорученням суддів – учасників Прикарпатського регіонального судового форуму. У ньому йдеться, зокрема, що при визначенні розміру посадового окладу суддів до проходження ними кваліфікаційного оцінювання рішенням XІV позачергового з’їзду суддів має бути передбачено застосування як розрахункової величини для визначення розміру суддівської винагороди мінімальної заробітної плати в розмірі, встановленому Державним бюджетом на відповідний рік.

Та судді зазначають, що це рішення донині не виконано.

«Незважаючи на конституційні гарантії суддівської незалежності та міжнародні стандарти, судді, котрі не пройшли кваліфоцінювання, продовжують отримувати винагороду в безпідставно звуженому, дискримінаційному розмірі», – ідеться в листі АРССУ.

Судді наголошують, що органи Державної судової адміністрації України не виконують обов'язок щодо нарахування та виплати суддям, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання, грошового забезпечення у розмірі, визначеному ч. 3 ст. 133 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», чим порушується гарантоване державою право на належне матеріальне забезпечення судді як одну із складових його незалежності.

При цьому в АРССУ зазначають, що посилання ДСАУ на застосування п.3 р.2 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 року (№1774-VIII) при нарахуванні суддівської винагороди, яким встановлено, що мінімальна заробітна плата після набрання чинності цим Законом не застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів та заробітної плати працівників та інших виплат, а застосовується в розмірі 1600 грн, є безпідставним.

«На практиці, дія положень вказаного пункту 3 вже призвела до того, що судді, які не пройшли кваліфікаційного оцінювання, отримують суддівську винагороду, розмір якої є меншим, ніж заробітна плата працівників апарату судів, та вдвічі меншим суддівської винагороди суддів, які пройшли кваліфікаційне оцінювання», – наголосили в АРССУ.

У листі зазначено, що застосування при нарахуванні та виплаті суддівської винагороди обмежень є проявом дискримінації до різних груп суддів, які відповідно до законодавчих приписів є рівними.

Тож оскільки до повноважень ВРП віднесено, зокрема вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів, АРССУ просить «розглянути питання щодо виплати суддівської винагороди у розмірі, встановленому законом, починаючи з січня 2017 року та необхідності виконання розпорядниками бюджетних коштів пункту 17 Рішення XІV позачергового з’їзду суддів України від 15 березня 2017 року».

Закон і Бізнес