Закон і Бізнес


Про огляд місця події


№6 (1356) 10.02—16.02.2018
37201

Дозвіл слідчого судді на проникнення до житла з метою проведення огляду є обов’язковим у випадку, коли власник добровільної згоди на таке проведення не надав. Про це йдеться в ухвалі Апеляційного суду запорізької області від 15.01.2018.


Вночі двоє чоловіків почубились на кухні. У ході сварки один з них вхопився за ножа та наніс своєму опоненту два поранення. Після того, як потерпілий впав, нападник іншим ножем наніс ще кілька поранень. Суд першої інстанції засудив дебошира до 7 р. позбавлення волі. Не погоджуючись з вердиктом, засуджений, разом зі своїм захисником звернулись до апеляційного суду. Зокрема вони наголосили на тому, що винуватцем конфлікту є потерпілий, який намагався задушити засудженого, а той зі свого боку вимушений був захищатися. Окрім того, зазначено, що докази, отримані під час огляду місця події, є недопустимими через відсутність відповідного рішення слідчого судді та проведення огляду у нічний час.

В ухвалі № 336/1667/16-к апеляційний суд вказав, що працівниками поліції була отримана письмова згода одного з співвласників квартири на проведення огляду. Проведення огляду у нічний час не суперечить вимогам ст. 223, 237 Кримінального процесуального кодексу. Тож докази, отримані під час огляду, – допустимі.