Закон і Бізнес


Адвокатам слід боротися за допуск до процесу приватних експертів, – думка


05.02.2018 14:25
4705

За останні роки кількість приватних експертів скоротилась майже в 4 рази, тоді як попит на проведення експертиз зростає з кожним роком.


Про це заявила керуючий партнер Експертної групи S&D, д.е.н., судовий експерт, координатор секції судових експертів Асоціації правників України Ірина Педь під час круглого столу «Застосування експертиз в стратегіях захисту», передає «ЗіБ».

Монополізація державних експертних установ закріплена, зокрема, змінами до процесуальних кодексів. Адже у кримінальних справах нині можна звертатися лише до фахівців держустанов.

І.Педь закликала адвокатів боротися за допуск до участі у кримінальному процесі приватних експертів. На її думку, від монополії державних експертних установ насамперед постраждають саме правозахисники.

Заступник бізнес-омбудсмена Ярослав Грегірчак зазначив, що Рада бізнес-омбудсмена з травня 2015 року отримала понад 3200 скарг щодо призначення експертиз під час досудового розслідування. При цьому він вказав, що значна частина скарг стосується затягування ходу досудового розслідування.

Докладніше про те, чому в експертів, які звільняються з держустанови, забирають свідоцтва, скільки коштує отримати кваліфікацію експерта тощо, читайте у свіжому номері газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес