Закон і Бізнес


Terra incognita

Розгляд спорів про скасування договору оренди ділянки затягується через проведення експертиз


№5 (1355) 03.02—09.02.2018
Оксана ЮРЧЕНКО, помічник голови Диканського районного суду Полтавської області
8059

Спори, що виникають із земельних правовідносин, вимагають уважного вивчення обставин, викладених у позовних заявах, а також законодавчих приписів. У цілому справи цієї категорії розглядаються з дотриманням процесуальних строків, за винятком випадків призначення експертизи.


Правила підсудності

У Диканському районному суді Полтавської області узагальнили практику розгляду таких справ протягом 10 місяців 2017 р. Установлено, що за цей час в усіх 24 цивільних справах зазначеної категорії позови були подані до районного суду згідно із ч.1 ст.114 Цивільного процесуального кодексу, тобто за місцезнаходженням земельної ділянки (виключна підсудність). У 10 справах про визнання договору оренди недійсним і скасування державної реєстрації права оренди відповідачі подали апеляційні скарги на ухвали про відкриття провадження з підстав недотримання правил підсудності.

На обґрунтування доводів скарг зазначалося, що відповідно до ч.1 ст.109 ЦПК позови до фізичної особи пред’являються за місцем її проживання або перебування. Оскільки державна реєстрація спірного договору оренди землі була здійснена приватним нотаріусом Решетилівського районного нотаріального округу Полтавської області, який розміщується в смт Решетилівка, а однією з позовних вимог є скасування державної реєстрації договору оренди землі, спір підсудний Решетилівському районному суду Полтавської області.

Вказуючи на те, що спір може розглядатися виключно в Диканському районному суді Полтавської області, оскільки спірна земельна ділянка розташована на території Чапаєвської сільської ради Диканського району, тобто мають застосовуватися правила виключної підсудності, Апеляційний суд Полтавської області в усіх 10 справах апеляційні скарги відхилив, а ухвали районного суду залишив без змін.

Розгляд із перервами

Протягом періоду, що аналізується, у 12 цивільних справах про визнання договору оренди недійсним і скасування державної реєстрації права оренди не раз траплялися випадки відкладень судових засідань та оголошення перерв. Найчастішими причинами були неявка відповідачів та їхніх представників. Провадження зупинено до отримання висновку судової почеркознавчої експертизи.

Судді дотримувалися вимог процесуального законодавства на стадії прийняття позовних заяв та підготовки справ до розгляду, перевіряли відповідність заяв вимогам стст.119, 120 ЦПК. Не допущено випадків прийняття заяв без визначення ціни позову, сплати судового збору.

Також судді достатньою мірою досліджували обставини справ, при ухваленні рішень керувалися положеннями Цивільного та Земельного кодексів, законів «Про оренду землі» від 6.10.98 №161-XVI, «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 1.07.2004 №1952-VI, «Про оцінку земель» від 11.12.2003 №1378-IV, правовими позиціями Верховного Суду України, роз’ясненнями, викладеними в постановах Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» від 16.04.2004 №7, «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними» від 6.11.2009 №9 тощо.

Істотних проблем при слуханні цивільних справ зазначеної категорії не виникало.

У порядку оскарження

В апеляційному порядку було оскаржено рішення у двох справах, з яких одне залишено без змін, а одне скасовано.

У справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма ім. Довженка» про визнання договору оренди землі недійсним і скасування його державної реєстрації та за зустрічним позовом до ТОВ про визнання правочину недійсним апеляційну скаргу відхилено, а рішення районного суду залишено без змін.

Апелянт подав касаційну скаргу, результати розгляду якої на час узагальнення відсутні.

У справі за позовом про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою апеляційний суд скаргу відповідача задовольнив, рішення Диканського районного суду скасовано. Ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено, стягнуто на користь скаржника 2704 грн. витрат на сплату судового збору за подання апеляційної скарги.

Підставою для скасування рішення суду стало те, що позивач не довів факту перешкоджання йому та його сім’ї користуватися власною земельною ділянкою, порушення права на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Подано касаційну скаргу, результати розгляду якої на час узагальнення відсутні.

Аналізована категорія справ досить складна й різноманітна за характером позовних вимог. Тому з метою унеможливлення змін чи скасувань рішень суддям необхідно детально досліджувати обставини справ, глибоко аналізувати законодавство, керуватися роз’ясненнями.