Закон і Бізнес


Сюрпризи кваліфперевірки

Змусити служителів Феміди піти з професії може оцінка за вирішення модельної справи


№5 (1355) 03.02—09.02.2018
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
219194

У лютому — березні 990 володарів мантій пройдуть перший етап кваліфікаційного оцінювання — іспит. За прогнозами експертів, з анонімним тестуванням впораються чи не всі судді. А от результати за виконане практичне завдання декого можуть здивувати.


«Криміналісти» йдуть першими

14 лютого стартує кваліфоцінювання служителів Феміди, які пройшли тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей. Ще в жовтні 2017 року Вища кваліфікаційна комісія суддів затвердила список законників, яких мали б перевірити найближчим часом. До нього потрапило 999 осіб. Утім, щодо 9 суддів оцінювання було припинене через звільнення або зміну місця роботи.

Тож нині 990 володарів мантій фактично виборюватимуть своє право не тільки на отримання винагороди в більшому розмірі, а й на продовження суддівської кар’єри. Адже, як відомо, якщо ВККС за результатами проведення оцінювання виявить, що той чи інший суддя не відповідає займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності, або сам законник відмовиться від перевірки, то це є підставою для його звільнення.

Першими в бій, який відбудеться 14 лютого, ринуть 58 представників апеляційних установ. Усі вони спеціалізуються на розгляді кримінальних справ. Загалом, як розповідав «ЗіБ» секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка, серед майже тисячі володарів мантій є судді-«п’ятирічки», законники віком від 60 до 65 років та володарі мантій з інституцій, в яких виявлено надмірний рівень навантаження чи неможливість здійснення правосуддя, проблеми із заповненням вільних крісел кадрами.

50 на 50

Як повідомила ВККС, у день проведення іспиту служителі Феміди складатимуть анонімне письмове тестування і виконуватимуть практичне завдання. Перший екзамен триватиме 2 год., а другий — 5. Усі судді вирішуватимуть по одній модельній справі (складатимуть вердикт за допомогою комп’ютерної техніки). А от кількість тестових запитань буде різною: для представників місцевих установ — 80, апеляційних — 100.

«Кваліфікаційники» вже визначилися з тим, яким же буде прохідний бал. Так, успішно складе іспит той володар мантії, котрий набере 50% і більше від максимально можливого бала. Втім, тут є одне «але»: якщо суддя розраховує, що за тестування набере велику кількість балів, за практичне завдання — набагато меншу, а в сумі все одно отримає прохідну оцінку, то його надії марні.

ВККС установить максимальний бал, який можна отримати як за тестування, так і за вирішення модельної справи. І на кожному із цих етапів судді необхідно сягнути позначки «50% і більше від максимально можливої оцінки». Тобто якщо служитель Феміди відповість правильно на всі тестові запитання, а бал за написане ним рішення трансформується в 49% від максимально можливої оцінки, то до етапу дослідження досьє він допущений не буде. Йому не залишиться нічого іншого, як зняти свою мантію. Експерти не виключають: такий розвиток подій є цілком реальним.

Нескладний тест

За прогнозами фахівців, з анонімним тестуванням судді успішно впораються. Адже, по-перше, ВККС вже давно оприлюднила перелік запитань і законники встигли ретельно підготуватися: вони обмінюються з колегами відповідями у Фейсбуку, обговорюють складні запитання.

По-друге, тести перевірятимуться за допомогою спецтехніки. Тож оцінка буде об’єктивною. А по-третє, показовим є досвід проведення тестування кандидатів на посади у Верховному Суді (див. таблицю). Так, якби прохідним був бал, установлений комісією для перевірки діючих суддів, — 50% від максимально можливої оцінки, то після тестування відсіялося б менш як 2% претендентів.

Інша справа — виконання практичного завдання. Саме на цьому етапі, не виключають експерти, можуть бути несподіванки. Для деяких суддів — не зовсім приємні.

Неприємні несподіванки

Як відомо, практичні завдання перевірятимуть «кваліфікаційники», тому суб’єктивного фактора не уникнути ніяк. Прикметно, що окремі норми Положення про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання та засоби їх встановлення підтверджують це припущення: те, чи відповідає служитель Феміди критеріям оцінювання, вирішують члени комісії за своїм «внутрішнім переконанням» відповідно до результатів перевірки.

Ще один аргумент на користь такого припущення — згадані результати складення іспиту «верховними» конкурсантами. Після перевірки ВККС модельних справ 50-відсотковий бар’єр не подолала б третина кандидатів. Такий розвиток подій може чекати й суддів, які нині проходять кваліфревізію.

До речі, дехто з фахівців вітає таке нововведення комісії: рішення в модельній справі володарі мантій складають за допомогою комп’ютерної техніки. Тому вони зможуть значно швидше впоратися із завданням. Утім, як бути з позицією голови ВККС Сергія Козьякова, яку він висловив під час конкурсу на посади у ВС?

«Кандидати пишуть проект судового рішення від руки. Це важливо для того, щоб у разі необхідності можна було б за почерком перевірити достовірність роботи, дату написання та особу виконавця», — переконував рік тому очільник комісії.

Виходить, якщо зараз судді друкуватимуть текст вердикту, то перевірити, чи справді його писав той чи інший законник, буде непросто? Чи, може, «кваліфікаційники» в разі потреби матимуть змогу дописувати рішення?

Дійсно, питань щодо проведення та оцінювання результатів практичного завдання багато. Нині зрозуміло тільки одне: ніхто не застрахований від того, що комісія, перевіривши вирішену суддею модельну справу та керуючись «внутрішнім переконанням», вирішить поставити непрохідний бал. Так, від оцінки ВККС залежить, чи доведеться служителям Феміди піти з професії. Тому судді мають бути готові до сюрпризів.