Закон і Бізнес


Цегляна готівка


№5 (1355) 03.02—09.02.2018
4698

Робітникам заводу на південному сході Китаю зарплату видали власною продукцією. Правда, тут виробляють не продукти харчування, а... цеглу.


Як повідомляє агентство «Синьхуа», близько 30 робітників у місті Наньчан погодилися отримати 290 тис. цеглин замість належних їм 80 тис. юанів. Всього ж підприємство заборгувало працівникам 90 тис. юанів (близько $14 тис.).

Всі робітники — мігранти з гірських районів провінції Юнань. У їхньому гуртожитку не було електрики та опалення, вони жили при свічках і палили дрова, повідомляє Бі-Бі-Сі. Після того як ситуацією зацікавилися місцевий департамент праці та суди, люди погодилися, щоб суми, які їм недоплатили, були відшкодовані цеглою.

Багато користувачів мікроблогу Sina Weibo запитують, чому саме мігрантам постійно затримують зарплату. Причому суперечки між мігрантами та працедавцями найчастіше виникають узимку, напередодні китайського нового року, який цього року відзначатиметься 16 лютого.

Всекитайська федерація профспілок заявляє, що за останні 5 років їй вдалося допомогти 5 млн робітників-мігрантів, яким було виплачено кошти на загальну суму $4,5 млрд.

На початку 1990-х років на українських підприємствах теж практикувалася виплата винагороди «натурою».