Закон і Бізнес


Авторський захист


№5 (1355) 03.02—09.02.2018
4994

Пропонується врегулювати належність авторських прав на об’єкти, створені на замовлення або за трудовим договором. А також упровадити механізми протидії патентному «тролінгу».


Кабмін затвердив два законопроекти щодо захисту інтелектуальної власності, розроблені Мінекономрозвитку. Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права та суміжних прав», зокрема, врегульовує питання приналежності майнових прав на об'єкти авторського права та суміжних прав, створені за замовленням або за трудовим договором.

Впроваджуються ліцензії у цифровій формі, надані засобами електронного зв’язку у вигляді публічного пропозиції, та безкоштовні ліцензії, які надають автору гнучкі інструменти юридичного та безкоштовного розповсюдження власних творчих результатів.

Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів та корисних моделей» передбачає подачу електронних заявок на реєстрацію; вдосконалює механізм обґрунтування заявок в «Укрпатенті» (зокрема, право подати заперечення проти заявки протягом 6 місяців з дати публікації відомостей про неї); впроваджує принцип «post-grant opposition» –  можливість визнання права на винахід та корисну модель недійсними в адміністративному порядку після видачі патенту; передбачає заходи запобігання «патентному тролінгу».