Закон і Бізнес


Поляризація по президенту


Фото EPA/UPG

№5 (1355) 03.02—09.02.2018
3995

«Брексит» у Великій Британії, Доналд Трамп — у США, Мілош Земан — у Чехії... Все це — ланки одного ланцюга, вважають деякі аналітики.


Переобрання на другий президентський строк євроскептика М.Земана — явна ознака поляризації чеського суспільства. І це — попри те, що в другому турі він випередив «проєвропейського кандидата» Їржі Драгоша всього на 3%, пише Euronews.

«За М.Земана голосували в основному люди з доходами, нижчими від середніх. Їм нічого втрачати. Вони не ототожнюють себе ні із системою та режимом, які існують у країні сьогодні, ні з демократією», — вважає журналіст Давид Бінар.

Чехія — парламентська республіка, в якій президентові відводиться аж ніяк не провідна роль у визначенні зовнішньо- та внутрішньополітичного курсу країни. Проте, на думку експертів, привід для побоювань усе ж таки існує.

М.Земан уже заявив, що не має наміру вносити зміни до конституції, аби втретє очолити країну. Він також повідомив, що надасть прем’єрові Андрію Бабішу, уряду якого недавно відмовила в довірі Палата депутатів, більше часу для створення нового Кабінету міністрів.