Закон і Бізнес


Члени ВСС провели робочу нараду із суддями Запоріжжя


11.12.2012 17:25
2980

Судді Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ відвідали Запорізьку область, аби надати методичну допомогу колегам з першої та апеляційної інстанцій. Роз’яснення щодо однакового застосування матеріальних та процесуальних норм усіма суддями дозволяить уникнути неоднозначного тлумачення положень законів.


Під час засідання особливу увагу було приділено питанням процесуального права, зокрема щодо заочного розгляду справ, попереднього судового засідання, повноважень апеляційного суду, а також питанням матеріального права щодо земельних спорів, договірних правовідносин, права власності тощо. Практичним досвідом поділилися судді судової палати в цивільних справах ВСС Дмитро Луспеник, Олег Ткачук і Галина Мостова (суддя — куратор Запорізької області).

Під час зустрічі вони поінформували присутніх про діяльність ВСС, результати роботи його пленуму та науково-консультативної ради. За короткий проміжок часу судом було проведено 8 засідань пленуму ВСС, на яких прийнято 27 постанов, 2 з яких не мають аналогів у країнах СНД. А саме: постанови «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин» та «Про судову практику розгляду справ про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб». «Завдяки цим роз’ясненням удалося уніфікувати судову практику та уникнути неоднозначного тлумачення законодавчих норм», — повідомив Д.Луспеник.

У свою чергу, О.Ткачук відзначив, що вкрай актуальним є питання спрямування спільних зусиль на те, щоб суддів розуміли люди. «Всі свої рішення ми пропускаємо через себе, переймаємося результатом і несемо за них відповідальність перед законом і суспільством, перед кожним громадянином», — наголосив суддя судової палати в цивільних справах ВСС. Також під час зустрічі колегам були надані роз’яснення щодо причин скасування судових рішень на прикладі вердиктів, скасованих і змінених судом касаційної інстанції.

Закон і Бізнес