Закон і Бізнес


Одеський суд вирішуватиме суперечки в он-лайн режимі


29.01.2018 17:41
4133

Київський районний суд міста Одеси може стати пілотним судом для впровадження он-лайн-правосуддя.


За повідомленням прес-служби суду, систему вирішення спорів в он-лайн режимі хочуть випробувати в Україні вже в цьому році, передає «ЗіБ».

Для ознайомлення з міжнародним досвідом суд з робочим візитом відвідали керівник Програми USAID «Нове Правосуддя» Девід Майкл Вон, експерт Програми Шеннон Солтер і юридичний радник Ольга Ніколаєва.

Перед цим міжнародна делегація вже зустрілася, зокрема, з представниками Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії та Державної судової адміністрації України, які дуже позитивно оцінили цей проект.

Зокрема, Ш.Солтер, яка очолює Третейський суд з вирішення цивільних спорів (Civil Resolution Tribunal) в Ванкувері (Канада), розповідала про досвід організації суду в он-лайн режимі.

Як пояснила Ш.Солтер, спочатку суд надає позивачам можливість через інтернет-програму пояснити суть спору; потім – через електронні інструменти врегулювати спір в листуванні; якщо це не вдається, відбуваються переговори з залученням медіатора; і тільки в разі неможливості досягти згоди, спір вирішується професійним суддею.

Для успішної реалізації проекту рекомендовано вибрати одну або кілька категорій справ, потім цей перелік можна розширити. Судді Київського районного суду міста Одеси на чолі з головою суду Сергієм Чванкіним у свою чергу запропонували почати з таких категорій справ, як розірвання шлюбу, стягнення безперечної заборгованості, стягнення аліментів.

Координатор Прогами USAID «Нове Правосуддя» О.Ніколаєва зазначила: «Зараз ми проводимо копітку роботу, буде залучена велика кількість експертів. Після від’їзду Шеннон у Ванкувер, вона буде розробляти рекомендації для продовження можливості реалізації проекту в Київському районному суді міста Одеси».

Закон і Бізнес