Закон і Бізнес


Стеження за грошима


№4 (1354) 27.01—02.02.2018
6979

Держфінмоніторинг цікавитимуть операції на суму понад 300 тис. грн. А також операції, пов’язані з публічними особами, високопосадовцями, суддями і прокурорами.


Мінфін оприлюднив доопрацьований законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Зокрема, зменшується кількість фіноперацій, про які суб’єкти первинного моніторингу (банки, страховики й ін.) будуть повідомляти Держфінмоніторинг. Йдеться про операції на більше 300 тис. грн (зараз 150 тис. грн.), пов'язані з переказом коштів за кордон, з публічними діячами й ін.

Також змінюється механізм верифікації кінцевих бенефіціарів компаній. Обов’язок їх встановлення покладається на більшість фінустанов, а також нотаріусів, аудиторів, бухгалтерів, юристів, адвокатів, ріелторів, податкових консультантів тощо.

Вводяться нові правила для моніторингу високопосадовців, а також суддів, прокурорів і депутатів парламенту, членів їх сімей, які передбачають наявність необхідної документації про фінансовий і майновий стан.

Крім того, урегульовуються деякі аспекти щодо розслідування злочинів з легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, що має сприяти ефективності таких розслідувань й ін.