Закон і Бізнес


Реєстрацію — під сумнів

Проводити державну реєстрацію ВС не було підстав


№4 (1354) 27.01—02.02.2018
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
6001

Для утворення Верховного Суду мав бути виданий відповідний указ Президента. Без нього неможливо здійснити державну реєстрацію нової установи. Такі аргументи наводить позивач, який поставив під сумнів законність появи й подальшої діяльності ВС.


Недавно до Окружного адміністративного суду м.Києва надійшов позов про визнання протиправними наказу про призначення т.в.о. керівника апарату ВС та рішення про його державну реєстрацію. Відповідачі у справі — Державна судова адміністрація, відділ з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців Шевченківської районної в м.Києві державної адміністрації та заступник начальника цього відділу — державний реєстратор.

«Для утворення ВС повинен бути указ Президента, який би мав бути погоджений з Вищою радою правосуддя. Але жодного указу не публікувалося, жодного рішення ВРП не приймала, а отже, і новоутвореного ВС без прийняття розпорядчого документа не існує. Тобто Віктора Капустинського ДСАУ призначила т.в.о. керівника апарату ВС, який не утворювався офіційно в порядку та в спосіб, визначені законодавством», — зробив висновок позивач.

На його думку, не можна призначати особу на посаду в інституції, про створення якої відсутній будь-який розпорядчий акт. Через це й проводити державну реєстрацію Суду не було підстав. «ВС не є легітимним у розумінні ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», — зазначається в позові.

Тому заявник, зокрема, просить суд: визнати протиправними та скасувати наказ ДСАУ про призначення В.Капустинського т.в.о. керівника апарату ВС, рішення заступника начальника відділу — державного реєстратора про державну реєстрацію Суду. Також ставиться питання про визнання протиправними дій чиновниці щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань запису від 9.11.2017 про держреєстрацію ВС і про скасування цього запису.

Ухвалою ОАСК від 11.12.2017 провадження в адміністративній справі було відкрито. Перше засідання відбулося 22 січня, 5 лютого ОАСК продовжить слухання справи.

Разом з тим Конституційний Суд продовжує розгляд справи щодо порядку утворення нового ВС, процедури ліквідації ВСУ та трьох вищих спеціалізованих судів. Наступне засідання — 31 січня. Експерти припускають, що ОАСК до того часу, поки не з’явиться вердикт КС, не прийматиме рішення. Тож нині все залежить від «конституційників».