Закон і Бізнес


У ВРП підтримують створення он-лайн суду, однак є перепони


25.01.2018 11:53
4660

Створення он-лайн суду надзвичайно актуальне сьогодні для України. Окрім досудового вирішення спорів, до повноважень он-лайн суду могли б бути віднесені малозначні спори, стягнення безспірної заборгованості тощо.


Таку думку висловила член Вищої ради правосуддя Наталія Волковицька на зустрічі членів ВРП і працівників секретаріату ВРП з очільницею Третейського cуду із вирішення цивільних спорів (Civil Resolution Tribunal, Ванкувер, Канада) Шеннон Солтер, і керівниками Програми «Нове правосуддя», передає «ЗіБ».

За повідомленням ВРП, Ш.Солтер з досвіду розповіла, що через канадський он-лайн суд розглядаються спори між сусідами та позиви, вартість яких не перевищує 5 тис. канадських доларів. Спочатку позивачі через інтернет-програму пояснюють суть спору, відтак через електронні інструменти сторони за участю суду врегульовують спір листуванням. «Якщо це не вдається – відбуваються перемовини із залученням медіатора, і лише у разі неможливості досягти згоди такий спір вирішується професійним суддею», – зазначила суддя Ш.Солтер.

За словами Ш.Солтер, на рік суд розглядає близько 5,5 тисяч справ, 1800 з яких стосуються спорів між сусідами, решта – вирішення питання заборгованості, виконання контрактів, працевлаштування, повернення власності тощо. Для полегшення доступу до правосуддя громадяни можуть звертатися до суду як через заповнення спеціальної форми на веб-сайті, телефоном, електронною поштою, так і особисто. Водночас 99 % користувачів послугами суду роблять це через веб-сайти.

Як наголосила Ш.Солтер, лише 0,5% рішень цього суду оскаржуються. При цьому в суді працює лише 5 осіб на постійній основі, а 38 працівників залучаються за сумісництвом.

За словами керівника секретаріату ВРП Сергія Пушкаря, організація діяльності он-лайн суду є гарним прикладом з огляду на безпрецедентно високий рівень довіри до нього. Як зауважив  С.Пушкар, такий суд міг би вирішувати спори, пов’язані із порушенням публічного порядку, наприклад, порушення правил дорожнього руху, які не призвели до тяжких наслідків, тощо.

Член ВРП Тетяна Малашенкова під час обговорення можливості створення он-лайн суду в Україні однак зауважила, що для цього необхідно внести зміни до чинного законодавства.

Закон і Бізнес