Закон і Бізнес


Кур’єрська каса


№4 (1354) 27.01—02.02.2018
5231

Мінфін розробив проект змін до Податкового кодексу та інших законів, який передбачає зобов’язати інтернет-магазини застосовувати касові апарати. За порушення норм покупці зможуть скаржитись, а продавців штрафуватимуть.


Відповідні норми містяться в урядовому законопроекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо створення умов для дистанційної торгівлі та детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг», який було направлено на вивчення до Державної регуляторної служби.

Зокрема, передбачається зобов’язати використовувати реєстратори розрахункових операцій підприємців, в тому числі тих, які займаються дистанційною торгівлею. При цьому кур’єр після доставки товару і повернення до офісу має одразу віддати гроші в касу, і вони мають бути оприбутковані.

Також пропонується доповнити закон про РРО розділом про вимоги до скарг громадян на порушення порядку розрахункових операцій, встановити штрафи за відповідні порушення тощо. ДРС поки залишила проект без розгляду, бо він не був офіційно опублікованим для обговорення, а також Мінфін не надав аналізу регуляторного впливу до проекту.

Нагадаємо, в парламенті ще у вересні минулого року зареєстрований депутатський проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу товарів і послуг» (№7142), яким пропонується зобов’язати використовувати РРО спрощенців та суб’єктів дистанційної торгівлі.