Закон і Бізнес


3 важливі моменти в забезпеченні допуску адвоката на обшук


23.01.2018 17:43
212141

Зміни, внесені до Кримінального процесуального кодексу, гарантують допуск адвоката на обшук.


Про те, як працює ця новація на практиці, юристи поговорили під час засідання Комітету Асоціації правників України з кримінального та кримінально-процесуального права «Що чекає кримінальне провадження в 2018 році?», передає журналіст «ЗіБ».

Адвокат Денис Овчаров, який вже був присутній на обшуках відповідно до приписів КПК, запевняє, що слідчі не чинять супротиву присутності адвоката. Але важливо врахувати три моменти.

Один з моментів, на який слід звернути увагу, – вираження волі клієнта щодо присутності конкретного адвоката. Про це, наприклад, клієнт може заявити під час відеозапису, або ж вказати в протоколі обшуку.

Другий момент – адвокат повинен підтвердити свої повноваження, тобто надати договір з клієнтом. Якщо такого договору немає, він може бути укладений, тобто, підписаний клієнтом, безпосередньо під час обшуку. При цьому були прецеденти, коли адвокат підробляв підпис клієнта. Такого краще не робити, оскільки подібна дія тягне за собою кримінальну відповідальність.

Третій момент – приїхавши на обшук, адвокат повинен проявити активність, щоб повідомити слідчого про свою присутність. Якщо він цього не зробить, слідчий може заявити, що не знав про прибуття адвоката. При цьому адвокату не слід порушувати професійну етику, оскільки в такому разі слідчий може перешкоджати роботі адвоката.

Закон і Бізнес