Закон і Бізнес


Біткоїн зарегулюють


№3 (1353) 20.01—26.01.2018
4677

Рада нацбезпеки створює робочу групу для розробки законодавства щодо регулювання обігу криптовалют в Україні. Тим часом Нацбанк вивчає питання доцільності випуску власної криптовалюти.


Національний координаційний центр кібербезпеки (орган Ради національної безпеки і оборони) доручив створити робочу групу для напрацювання нормативно-правових пропозицій щодо регулювання ринку криптовалют. Така група має бути створена за участю Нацбанку, Мінфіну, Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, Служби безпеки, Нацполіції, Держфінмоніторингу, Державної фіскальної служби та Держспецзв'язку.

Зокрема, має бути врегульовано питання обігу криптовалют в Україні, визначено відповідного державного регулятора та порядок проведення моніторингу транзакцій з використанням криптовалют, порядок ідентифікації суб’єктів криптовалютних операцій.

Крім того, доручено розробити механізм забезпечення доступу правоохоронних органів до даних криптовалютних бірж із зобов'язанням зазначених суб'єктів зберігати інформацію про всі транзакції протягом терміну, встановленого законодавством для фінансових організацій, і розкриття інформації про клієнта по мотивованому запиту.

Також прес-служба РНБО повідомила, що НБУ опрацьовує питання доцільності випуску власної криптовалюти.