Закон і Бізнес


Заробітчани під контролем


№3 (1353) 20.01—26.01.2018
4398

Посередників з працевлаштування українців за кордоном пропонується штрафувати за створення ризиків для заробітчан потрапити в рабство. Бо за останні роки кількість жертв торгівлі людьми збільшилась утричі.


Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення підтримав проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» (№6275).

Документом, зокрема, передбачається встановити фінансові санкції за провадження діяльності щодо надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном з порушеннями законодавства, а також адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог відповідних посадових осіб щодо усунення зазначених порушень.

Також пропонується прописати обов’язки суб’єктів господарювання, які надають послуги з працевлаштування за кордоном та запровадити їх ліцензування органом, який вивчатиме ризики пов’язані з торгівлею людьми.

Крім того, проект містить підстави для планових та позапланових перевірок суб’єктів-господарювання-посередників і підстави анулювання їх ліцензій через порушення.

Автори проекту зазначають, що за даними Мінсоцполітики кількість жертв торгівлі людьми в 2015-2016 роках збільшилася в порівнянні з 2014 роком майже в три рази. Щоправда, це пов’язано, в тому числі, з ростом трудової міграції наших громадян за кордон через неналежні умови праці та соціальний захист в Україні.

Тим часом, з прийняттям такого закону послуги посередників подорожчають.