Закон і Бізнес


НААУ закликає міжнародних партнерів підтримати незалежність адвокатури


16.01.2018 14:59
3636

Ми потребуємо підтримки міжнародних партнерів у протистоянні з владою, яка намагається знищити незалежну адвокатуру.


Про це заявив заступник голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій на зустрічі з представниками Міжнародної асоціації адвокатів, передає «Закон і Бізнес».

Місія Інституту прав людини IBA (IBAHRI), яку представили директор Інституту прав людини Філіп Тамінджис, адвокат з Литви Інга Абрамавічуте, адвокат з Великої Британії Ровена Мофат та юрист програм Інституту Юрате Гузевичіуте, перебуває нині в Україні для оцінки становища юридичної професії в Україні та зокрема вивчення діяльності НААУ.

Під час зустрічі учасники розглянули систематичні спроби внести зміни до профільного закону у тіньовий спосіб. Представники НААУ акцентували на тому, що пропозиції змін в частині адвокатського самоврядування суперечать європейським стандартам та у разі прийняття матимуть руйнівні наслідки для щойно реформованої відповідно до рекомендацій ПАРЄ та висновку Венеціанської комісії української адвокатури.

«Участь НААУ як офіційного представника адвокатської професії під час розробки реформи адвокатури послідовно обмежувалася, попри звернення НААУ та нагадування про необхідність дотримуватися міжнародних стандартів з боку ключових європейських професійних асоціацій, як-от ССВЕ», – зазначили в НААУ.

При цьому в НААУ презентували основні принципи побудови адвокатського самоврядування в Україні, порядок ведення ЄРАУ, результати міжнародної діяльності НААУ, роз’яснили відповідні положення чинного закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

«Чинний закон є найбільш демократичним в СНД, і саме завдяки його впровадженню Україна зробила великий прогрес в утвердженні принципу верховенства права. Це був найкращий закон із всього євроінтеграційного пакету 2012 року. Створена на підставі закону система адвокатського самоврядування довела свою стабільність та функціональність не на папері, а в реальній практиці», – зазначив на зустрічі голова Комітету з міжнародних зв’язків Іван Гречківський.

Закон і Бізнес