Закон і Бізнес


Рада Європи стежитиме за справою засуджених до 9 років журналістів Васильця і Тімоніна як за найвищою загрозою свободі медіа


Сайт Ради Європи виставив «червоний» рівень загрози журналістській діяльності через ув’язнення Васильця і Тимоніна. Рада Європи. Фото: coe.int

16.01.2018 09:29
3282

На спеціальну Платформу Ради Європи щодо сприяння захисту і безпеки журналістів внесено справу засуджених в Україні до 9 років журналістів Дмитра Васильця і Євгена Тімоніна. Платформа присвоїла справі першу найвищу ступінь загрози свободи медіа.


Про це повідомляється на сайті платформи.

«28 вересня 2017 року український журналіст Дмитро Василець і оператор Євген Тімонін були засуджені до 9 років тюремного ув'язнення після того, як їх визнали винними в допомозі сепаратизму районним судом в Житомирі. Обвинувачення постановило, що Василець і Тімонін допомогли запустити сепаратистський YouTube - канал «Новоросія».

Вирок був зачитаний під час відсутності обвинувачених, оскільки Василець був видалений із зали суду за критику суду», – наголошується на Платформі щодо сприяння захисту і безпеки журналістів.

Адвокат журналістів в інтерв'ю стверджує, що вони не мають до телеканалу «Новоросія» жодного стосунку.

Як докази суд використовує неперевірені дані скандального анонімного сайту «Миротворець», діяльність якого закликали розслідувати Міжнародні правозахисні організації та ОБСЄ.

У соцмережах жорсткий вирок спричинив хвилю обурення.

20 жовтня 2017 року ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу про незаконне утримання Васильця і Тімоніна під вартою протягом 24 місяців під час досудового розслідування.

Зараз до Платформи Ради Європи щодо сприяння захисту і безпеки журналістів внесено 29 загроз свободі медіа в Україні. У тому числі – вбивства журналістів Павла Шеремета, В'ячеслава Веремія, Георгія Гонгадзе, підпал Інтера, зникнення в Донецьку Станіслава Асєєва та інші.

Щодо кожної запропонованої на Платформі справи Рада Європи направляє офіційний запит владі і отримує відповідь.

Партнерами платформи є найбільші журналістські організації: Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів, Комітет захисту журналістів, Репортери без кордонів, Артикль 19, Європейська мовна спілка.

Українські новини