Закон і Бізнес


Положення про Раду громадського контролю при ДБР оприлюднено


10.01.2018 13:29
4638

Рада громадського контролю при Державному бюро розслідувань формуватиметься раз на рік у складі 15 осіб. Рада матиме трьох представників у Дисциплінарній комісії ДБР. Склад Ради формуватиметься шляхом рейтингового голосування за осіб, які особисто присутні на установчих зборах.


Такі норми, зокрема, містить Положення про Раду громадського контролю при ДБР та Порядок формування складу Ради при ДБР, затверджені постановою Кабінету міністрів №1086, що зрештою була опублікована на Урядовому порталі, передає «Закон і Бізнес».

Передбачено, що формування зазначеного консультативно-дорадчого органу відбуватиметься на засадах відкритого та прозорого конкурсу. Кандидатури для участі в конкурсі подаються громадськими організаціями, які працюють у сфері правозахисної діяльності не менше 2 років. При цьому в Порядку зазначено, що «цілі і завдання такої діяльності повинні бути підтверджені установчими документами відповідного громадського об’єднання». Кожне громадське об’єднання може делегувати для участі в конкурсі до складу Ради лише одну особу.

Рішення про проведення конкурсу з формування складу Ради та установчих зборів приймає директор ДБР, він також визначає уповноважену посадову особу, відповідальну за проведення конкурсу.

Згідно з документом, Рада утворюється з метою забезпечення прозорості та цивільного контролю за діяльністю ДБР. Вона має сприяти взаємодії ДБР з громадськими об’єднаннями, іншими інститутами громадянського суспільства з питань, пов’язаних з діяльністю ДБР, та сприяти врахуванню Бюро громадської думки під час реалізації покладених на нього завдань.

У положенні про Раду визначені правові засади її діяльності, функції, права, строк діяльності та умови дострокового припинення повноваження голови, заступника голови і секретаря Ради, обов’язки членів та інші питання.

Нагадаємо, що в середині грудня окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі щодо скасування реєстрації ДБР та призначення першого заступника та заступника директора ДБР.

Закон і Бізнес