Закон і Бізнес


Про обігрів будівель


№1-2 (1351-1352) 09.01—19.01.2018
5667

Надання підприємницьких послуг одним із співвласників будинку не є підставою для припинення електропостачання. Про це йдеться у рішенні Апеляційного суду Херсонської області від 11.12.2017.


До суду першої інстанції звернулась енергопостачальна компанія з із позовом про розірвання договору енергопостачання. Початково договір укладався із власником житлового будинку і оплата визначалась за тарифом для населення. Згодом будинок був перебудований і почав використовуватись, як готель. Тож і тариф за енергопостачання мав бути істотно збільшений. Позов було задоволено.

Подаючи апеляційну скаргу, відповідач наголосив на тому, що використовує будинок виключно для проживання у ньому. Разом із тим є інший співвласник будинку, який користується його частиною не залежно від відповідача і, можливо, надає підприємницькі послуги. Водночас із цим співвласником енергопостачальна компанія уклала окремий договір. То ж і розбиратись компанія має саме з ним, а договір, укладений з відповідачем, слід залишити в силі.

Задовольняючи апеляційну скаргу, у рішенні № 668/4966/16-ц Апеляційний суд Херсонської області зауважив, що самовільна реконструкція будинку його співвласниками була легалізована судовим рішенням, яке набрало законної сили, а окреме користування частинами будинку співвласниками не оспорюється.