Закон і Бізнес


Брюссель виступає проти ізраїльського закону про страту терористів


04.01.2018 16:57
3824

Євросоюз виступає проти закону про смертну кару для терористів, затвердженого в середу парламентом Ізраїлю (Кнесетом) у попередньому читанні.


Про це повідомив журналістам у Брюсселі представник Єврокомісії, передає ТАСС.

«ЄС проти смертної кари, без будь-якого винятку, – сказав він, відповідаючи на запитання представників ЗМІ про те, як Брюссель ставиться до ухваленого закону. – Така наша позиція на це законодавство».

Видання зазначає, що Кнесет затвердив 3 січня в попередньому читанні законопроект про смертну кару терористів. Як повідомила парламентська прес-служба, до смертної кари будуть засуджувати винних у скоєнні терактів. Для винесення смертного вироку буде досить думки двох суддів з трьох кожної судової інстанції. «Винесений судом смертний вирок не можна буде пом'якшити», – додали в Кнесеті в коментарях до законопроекту.

Наприкінці грудня 2017 року міністр оборони Ізраїлю і глава партії «Наш дім – Ізраїль» (НДІ) Авігдор Ліберман домігся підтримки урядової коаліції для законопроекту про смертну кару для терористів. Партія НДІ раніше неодноразово висувала відповідний закон, але він не проходив необхідні стадії затвердження.

Ізраїль належить до тих країн, де смертна кара не скасована де-юре, але не застосовується де-факто. За всю історію країни смертний вирок було виконано двічі. У 1948 році, під час Війни за незалежність, до вищої міри покарання за зраду засудили капітана Меїра Тувіанського, згодом він був повністю реабілітований. У 1962 році на території Ізраїлю був страчений викрадений з Аргентини нацистський злочинець Адольф Ейхман.

Закон і Бізнес