Закон і Бізнес


Вбивство Ноздровської: що відомо про злочин


02.01.2018 10:47
Маріанна Присяжнюк
7284

1 січня, біля села Демидів Вишгородського району Київської області було знайдено труп зниклої напередодні юристки Ірини Ноздровської. Оголене тіло жінки виявили близько полудня.


Протягом декількох днів у соціальних мережах та ЗМІ родичі і друзі Ірини Ноздровської просили про допомогу в пошуках зниклої. Основною версією зникнення називали її участь, як юриста в справі про ДТП, в якому загинула її сестра. І ось Ірину знайшли мертвою.

Про зникнення Ноздровської стало відомо ще 29 грудня 2017 року на наступний день після того, як вона "виграла апеляцію" в справі про ДТП, в якому загинула її рідна сестра Світлана Сапатінская - за кермом автомобіля був племінник судді Вишгородського суду Дмитро Россошанський.

Колеги Ноздровської стверджують, що їй і її близьким неодноразово погрожували родичі Россошанського. Резонансне ДТП, в якому загинула Сапатінская сталося ще у вересні 2015 року, хід розслідування Ноздровська не просто ретельно контролювала, але проходила в статусі потерпілої. Весь цей час вона отримувала погрози від родичів винуватця ДТП.

Наразі у мережі вже анонсували акцію з вимогами знайти вбивцю/ь загиблої. Акція пройде завтра, о 12:00 під стінами Головного управління МВС.

В перший новорічний день, стало відомо, що труп Ірини був виявлений в Київській області. "Іри більше з нами немає", - написав журналіст Володимир Тимофійчук на своїй сторінці в Facebook.

Звістка про зникнення юристки Ірини Наздровської з'явилася 29 грудня 2017 року, коли вона перестала виходити на зв'язок.

"У п'ятницю 29 грудня Іра виїхала з роботи (в Києві). О 17 годині вона останній раз розмовляла по мобільному з мамою, сказала, що знаходиться на Петрівці або на Петрівцях (мама не розібрала)", - розповів в Facebook політолог Кирило Сазонов.

В одному з інтерв'ю, знайомий Ірини Андрій Хилько стверджує, що вона пропала в урядовому кварталі, а її комп'ютер був ретельно "почищений" від зайвої інформації.

"Є достовірна інформація, що один її телефон зник в урядовому кварталі, а другий біля станції метро "Петрівка". Про зникнення Іри, мені вчора о сьомій годині вечора повідомила її дочка Настя. Я почав їй дзвонити, але телефон був поза зоною доступу. О 19:36 надійшло повідомлення, що вона з'явилася на зв'язку. Але я так і не додзвонився. У Viber чомусь сказано, що останній раз Іра була в мережі 13 грудня. Хоча кілька днів тому ми з нею листувалися в Viber. Це дуже дивно. Не виключено, що хтось використовував її комп'ютер і телефон", - сказав Андрій Хилько ЗМІ.

Хилько також допускає, що дочку Ірини могли залякати, а за ним самим ведеться стеження.

"Настя мала привезти Ірин ноутбук. Але Настя приїхала не сама - її привіз якийсь чоловік. На моє запитання, хто він, він грубо відповів: "А вам яка різниця? ... Я далекий родич". Він заявив, що вже заходив в ноутбук Ірини, але нічого не знайшов, тому що всі її повідомлення видалені. "Не може бути! - кажу. - З чого б вона видаляла всі повідомлення? - Значить хтось дізнався пароль і видалив," - відповів "далекий родич".

Настя мовчала, опустивши очі. Потім цей чоловік заявив: "Ми вирішили, що знімаємо всі звинувачення з того водія. У нас до них претензій більше немає". Ці слова глибоко мене в ступор. Іра не раз говорила, що зробить все, щоб покарати вбивцю сестри. А тут Іра пропадає і з'являється людина, котра каже, що у них немає до водія ніяких претензій!" - сказав він.

За інформацією УНН, тіло Наздровської було виявлено в річці в селі Демидів, Вишгородського району. На ній не було одягу, але прикраси вбивця з Ірини не зняв.

Як повідомив УНН прес-секретар ГУ НП України в Київській області Микола Жукович, після її зникнення було порушено справу за статтею 115 (умисне вбивство) КК з позначкою "без вісти зникла".

"Але зараз буде йти перекваліфікація як умисне вбивство", - додав Жукович.

Останнім повідомленням (від 28 грудня) Ноздровської на її сторінці в Facebook був опис подробиць з засідання Апеляційного суду Київської області від 27 грудня, під час якого оскаржувався запобіжний захід винуватцю ДТП, через яку загинула її сестра, Дмитру Россошанському.

"Втомлена, замучена, з синцями під очима від цілодобового недосипання і недоїдання, вже хитаючись від вітру, намагаюся зібрати думки до купи, щоб висловити свою щиру подяку всім небайдужим людям, які проробили колосальну роботу, відклали свої справи, витратили багато сил і часу, але не дали можливості наркоману-вбивці, який потрапив під амністію, вийти на волю... Наркоман, племінник судді, вбивця моєї 26-річної сестри, у якої залишилася маленька дитина, сьогодні (27 грудня - ред.) повинен був вийти на свободу прямо з залу судових засідань. Привітати його з цією "святковою" подією, до суду приїхали його дружбани, в яких на лобі можна прочитати всі статті кримінального кодексу. У своєму нікчемному житті, наркоша "пережер" таку кількість наркоти, що в свої 20 з хвостиком, він мав уже всі наркоманські хвороби, про які пише вікіпедія", - написала Ноздровська.

Вона також написала, що винуватець Россошанський міг вийти з-під варти, скориставшись "Законом про амністію" і опинитися на волі. В ході розгляду справи в апеляційній інстанції справа була направлена ​​на повторне розслідування через порушення при розгляді в першій інстанції.

Відомо, що Россошанський є племінником голови Вишгородського суду (на момент 2015 року), а сама Ноздровська і її сім'я неодноразово отримували від родичів Россошанського погрози, про що також заявляли в суді. Сьогодні це підтверджують і її колеги.

"Ірі постійного погрожували родичі і друзі злочинця. За цими фактами були порушені кримінальні виробництва", - писав у Facebook політолог Кирило Сазонов.

Про погрози з боку родичів і приятелів Россошанського, Ірина також розповіла журналісту Володимиру Тимофійчук.

Правозахисник Сергій Наумович, розповідаючи подробиці ДТП повідомив, що Россошанський нібито зник з місця смертельної події, а пізніше поліція заявила, що сховала його від самосуду.

"... ДТП сталося о 8 годині ранку, а слідчо-оперативна група приїхала близько 12 години дня. Тобто, через чотири години, хоча з Вишгорода їхати на місце трагедії максимум 15 хвилин .... Правоохоронці, порушуючи вимоги закону, повезли "його" на огляд через 8 годин, а не протягом перших двох - як годиться. Бюро судово-медичної експертизи (СМЕ) перевірило кров підозрюваного лише на алкоголь. На "наркоту" не перевіряли. У бюро СМЕ поскаржилися, що 10 мл - це мало, хоча за законом встановлено, що і 4 мл вистачає, щоб провести експертизу на вміст наркотичних засобів у крові. Пізніше, в документах бюро СМЕ було зазначено, що "особа встановлена ​​зі слів". Тобто особистість не встановили. Це могла бути підставна особа. Дійсно: в напрямку слідчого, в якому він пише "прямує на медогляд", вказується номер посвідчення водія. І цей номер, як було озвучено в суді, не належить Россошанському", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Він стверджує, що Ірині доводилося шукати свідків і встановлювати інші обставини самостійно, так як слідчі органи цим не займалися.

"Слідчий вимагав у Ірини хабар за клопотання прокуратури про запобіжний захід для Россошанського у вигляді взяття під вартою. Ірина цитувала слова слідчого журналістам: "Я йду з ним (з клопотанням - ред.) до прокурора, а якщо ви зацікавите прокурора і мене, то, думаю, буде саме цей запобіжний захід. Якщо зацікавите". Ірина проігнорувала натяк і мажора суд відправив за домашній арешт. Це як раз був той суд, в якому працював дядько обвинуваченого", - написав він.

Трагедія, в якій загинула сестра Ірини - Світлана Сапатінская сталася 30 вересня 2015 року. Сапатінской було 26 років, у неї залишився 4-річний син.

Проте в червні 2017 року Ноздровська домоглася, щоб Россошанського засудили до семи років позбавлення волі.

Увечері 1 січня розслідування вбивства Ноздровської отримало несподіваний поворот - поліція затримала нареченого жінки для проведення слідчих дій.

Про це у своєму Facebook повідомила громадський активіст Лідія Гончаренко.

"Тільки що дзвонили батьки нареченого вбитої Ірини Ноздровской. За їх словами, нареченого затримали в поліції Вишгорода, повезли на допит, забрали автомобіль. Планується обшук в квартирі на Лівому березі в Києві. Просять допомоги преси та юристів. Бояться, щоб їх сім'ю не зробили винуватцями", - написала вона.

Як стало відомо чоловік відмовився давати свідчення, пославшись на статтю 63 Конституції, яка дозволяє не свідчити проти себе.

Розслідування вбивства триває.

UNN