Закон і Бізнес


Як допомогти колезі позбутися післясвяткової депресії


01.01.2018 17:33
5192

Як не дивно, але після новорічних вихідних замість того, щоб почати жити і працювати на повну силу, деякі люди впадають у депресію, яку медики називають «післясвятковою».


Так, більшості складно повертатися після веселощів у робочий ритм, але деякі відчувають взагалі повний занепад сил і емоційне виснаження. Психологи стверджують, що це перші дзвіночки, що демонструють початок розвитку післясвяткової депресії.

Якщо вас ця проблема обійшла стороною, підтримайте колегу, якому/якій важко. Як стверджують експерти, достатньо простих дій: приділити час і увагу, поговорити, елементарно запитати «Зробити тобі чаю?», «Підемо прогуляємося?», «Хочеш вийти з офісу і випити кави?» тощо.

Як стверджують люди, які пережили депресію, для них було важливо, що хтось готовий навіть не намагатися вирішити проблему, а просто побути поруч, приділити час.

Якщо ж так звана післясвяткова депресія торкнулася безпосередньо вас, то прийти в себе і позбавитися від депресивного стану допоможуть такі рекомендації експертів:

1. Після повернення на роботу навіть не намагайтеся братися за все і відразу, навіть якщо у вас і лежить купа справ ще з минулого року. Повертайтеся у звичний режим поступово, дозволяйте собі виконувати той обсяг, який вам зараз під силу, – від спроби докласти більше зусиль користі все одно не буде. А головне, хваліть себе за кожну виконану справу.

2. Спілкуйтеся з колегами, діліться труднощами з друзями і близькими. Справитися з депресією значно легше, коли поруч є хтось, з ким можна посміятися над жартами і просто задушевно поспілкуватися. Не залишайтеся наодинці доти, поки не зрозумієте, що в голову вже не лізуть депресивні думки.

3. Після робочого дня хоча б 15 хвилин прогуляйтеся на свіжому повітрі. Насправді рідко можна зустріти людину, у якої дійсно немає ні хвилини на прогулянку. Більшості з нас просто лінь змінювати звичний графік «дім – робота – дім». Не сидіть удома на вихідних, вирушайте самі чи з друзями на прогулянку.

4. Не намагайтеся кардинально змінювати життя з нового року, планувати, що ось зараз треба дотримуватися правильного харчування і щодня читати розумну літературу. Такі завдання тиснуть психологічно. Насамперед необхідно повернутися у звичний робочий ритм, а вже потім братися за досягнення поставлених цілей. Не перевантажуйте себе і тим більше не звинувачуйте за те, що поки щось не виходить, – це просто безглуздо.

5. Не нехтуйте режимом сну не менше 8 годин на добу, помірним харчуванням на сніданок, обід і вечерю, а також фізичними навантаженнями, нехай навіть заняття будуть зводитися до 15-хвилинної ранкової зарядки. Ці банальні на перший погляд правила здатні витягнути вас навіть із самої затяжної і глибокої післясвяткової депресії.

А взагалі не діліть дні на святкові – як час, даний у нагороду, і робочі дні – як суцільне покарання. Звертайте увагу на приємні повсякденні моменти. Адже це насправді чудово йти морозним зимовим ранком в офіс, де чекає дружний колектив, готовий розповісти цікаві новорічні історії. Радіти життю потрібно зараз, а не чекати ще якогось свята.

Закон і Бізнес