Закон і Бізнес


У Британії планують запустити витверезники на колесах


Фото: D. Legakis Photography/Athena

31.12.2017 14:28
3205

У Великій Британії планують обладнати витверезники у вантажівках, що їздитимуть у британських містах і підбиратимуть гуляк, які надто перебрали алкоголю.


Про це повідомили в NHS – національній службі здоров'я країни, передає ВВС.

Витверезники на колесах – це безпечне місце для тих, хто перепив і потребує огляду, а також хоче відіспатися. Ці вантажівки також називають «п'яними автобусами». У них є ліки, ліжка, подекуди навіть душові.

Відокремивши тих, хто перепив, ініціатори планують знизити навантаження на служби екстреної допомоги, особливо у святкові дні.

Керівник служби здоров’я Саймон Стівенс має намір простежити за тим, як мобільні підрозділи працюватимуть у новорічну ніч, а тоді ухвалить остаточне рішення щодо їхнього повсюдного запровадження.

У кількох містах – Ньюкаслі, Кардіффі, Манчестері і Бристолі – такі витверезники вже працюють цілий рік. Однак тепер С.Стівенс може порадити вдатися до такої практики й іншим містам, оскільки приблизно 15% звернень до екстрених служб пов'язані зі споживанням алкоголю. А по п’ятницях та суботах ця цифра зростає до 70%.

Однак, на думку доктора Кетрін Хендерсон із Guy's and St Thomas' Hospitals, доцільніше говорити, що людям варто менше напиватися ночами.

«Створювати такі пункти – те саме, що казати: «Ви можете покластися на NHS, яка надасть вам безпечне місце, аби протверезіти»», – каже вона. Замість того, щоб створювати таку мережу і давати людям почуття безпеки, на її думку, краще запитувати: як ви і ваші друзі плануєте безпечно дістатися додому після п'янки? Вона також вважає, що персонал витверезників міг би допомагати іншим людям.

Інші фахівці переконані, що такі вантажівки можуть стати у нагоді не лише п’яним, а й усім, хто потребує допомоги.

Керівник NHS погодився, що не варто робити із відомства «Національну службу похмілля», і закликав усіх відповідально ставитися до можливостей свого організму. За словами С.Стівенса, люди, які, напиваючись до краю, відбирають медперсонал у хворих та вразливих людей, поводяться егоїстично.

Закон і Бізнес