Закон і Бізнес


Президент перевірить, чи не є судді колаборантами


№51-52 (1349-1350) 30.12—31.12.2017
12398

Комісія Президента перевірятиме, чи, бува, судді, правоохоронці, державні службовці, депутати не є колаборантами. Якщо так, їм загрожує заборона професійної діяльності на 15 років.


Таке передбачено законопроектом «Про захист української державності від проявів колабораціонізму» (№7425). Відповідно до нього, перевірку щодо колабораціонізму може бути проведено за ініціативою особи, за рішенням комісії та за результатом звернення третіх осіб.

В обов’язкових випадках така перевірка проводиться перед: призначенням на держслужбу, службу в органах місцевого самоврядування; ухваленням рішення Вищої кваліфкомісії суддів про підтвердження здатності судді (кандидата на посаду судді) здійснювати правосуддя у відповідному суді; призначенням до правоохоронних органів тощо. Обмеження щодо осіб, визначених відповідно до цього закону колаборантами, застосовуються на строк 15 років.

Перевіряти буде спеціальна комісія, яка є допоміжним органом, «утвореним Президентом для забезпечення реалізації його повноважень у сфері національної безпеки та оборони». Положення про комісію та її регламент затверджуватиме гарант. За його рішенням на конкурсних засадах визначається склад комісії. Глава держави затверджує і штатний розпис після погодження зі Службою зовнішньої розвідки та Службою безпеки.

Комісія складатиметься з 50 членів (п’ять колегій по 10 членів), а розподіл справ між колегіями здійснюватиме її голова. При цьому, Адміністрація Президента створює дорадчий громадський орган при комісії для забезпечення здійснення громадського контролю.