Закон і Бізнес


ГРД хочуть усунути від перевірки доброчесності суддів


№51-52 (1349-1350) 30.12—31.12.2017
17403

Президент вирішив не довіряти Громадській раді доброчесності роботу з установлення відповідності кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду критеріям професійної етики та доброчесності. Цим займатиметься новий орган.


Це передбачено в проекті закону «Про Вищий антикорупційний суд» №7440, який Президент уніс до Верховної Ради 22 грудня. Сприяти Вищій кваліфікаційній комісії суддів у встановленні для цілей кваліфікаційного оцінювання відповідності кандидатів на посади суддів ВАКС критеріям професійної етики та доброчесності, а також критеріям наявності значного досвіду здійснення у міжнародних міжурядових організаціях чи міжнародних судових установах за кордоном професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби з корупцією, володіння знаннями та навичками із застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів буде Громадська рада міжнародних експертів.

«Громадська рада доброчесності на час діяльності Громадської ради міжнародних експертів не залучається до встановлення відповідності кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду передбаченим законом критеріям для цілей кваліфікаційного оцінювання», ― йдеться в законопроекті.

У складі ГРМЕ може бути не більше 7 членів, які призначаються ВККС виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України.

Працюватимуть представники ради на безоплатній основі. Втім, як передбачено в законопроекті, фінансування діяльності ГРМЕ може здійснюватись із залученням міжнародної технічної допомоги. Організаційно-технічне забезпечення діяльності ради здійснюватиме Державна судова адміністрація.

Відповідно до проекту члени ради призначаються на 2 роки, повторно їм забороняється займати цю посаду. До складу ГРМЕ можуть увійти особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, досвід роботи не менше ніж 5 років із впровадження за кордоном чи в міжнародних організаціях сучасних міжнародних антикорупційних стандартів і найкращих світових практик у сфері протидії та боротьби із корупцією. 

Якщо ГРМЕ встановить, що кандидат на посаду судді ВАКС не відповідає зазначеним критеріям, то ВККС може ухвалити рішення про підтвердження здатності такого кандидата на посаду судді здійснювати правосуддя лише у разі, якщо таке рішення підтримає не менше ніж 11 її членів.