Закон і Бізнес


ДСАУ визначила, як реалізовуватиме зміни, внесені до законів


№51-52 (1349-1350) 30.12—31.12.2017
8830

Державна судова адміністрація має намір взяти участь у виконанні рішень про утворення нових судів ― призначити в кожному з них тимчасово виконуючого обов’язки керівника апарату, який виконає дії для початку роботи суду.


Це визначено в затвердженому Плані заходів щодо реалізації ДСАУ закону від 3.10.2017 № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

До кінця 2017-го ДСАУ планує доопрацювати проект інструкції з діловодства в судах та підготувати пропозиції про доповнення проекту положення про помічника судді.

Так, до 15 січня наступного року ДСАУ має намір спільно з Міністерством юстиції розробити та затвердити положення про Єдиний державний реєстр виконавчих документів (ЄДРВД). Як планує судова адміністрація, до 31 грудня 2018-го цей ЄДРВД буде створений у межах Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

До речі, ДСАУ хоче розробити проект положення про ЄСІТС, провести консультації з Радою суддів та подати його на затвердження до Вищої ради правосуддя до 28.02.2018. У цьому положенні має бути визначений порядок публікації оголошень на веб-порталі судової влади. Крім того, до липня 2018-го повинен бути розроблений додатковий функціонал розміщення судами оголошень на офіційному веб-порталі судової влади.

Це завдання ДСАУ має виконати, аби реалізувати  положення ст.122 ГПК, ст.128 ЦПК, ст.130 КАС, згідно з якими: якщо невідоме зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи відповідача, третьої особи, свідка, то вони викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання.

За прогнозами ДСАУ, ЄСІТС запрацює в січні 2019-го. Нагадаємо: відповідно до закону судовій адміністрації рекомендовано до 31 грудня 2018 року забезпечити створення та належне функціонування ЄСІТС.

Крім того, до 31 березня наступного року ДСАУ планує розробити та затвердити загальний класифікатор спеціалізацій суддів та категорій справ.