Закон і Бізнес


Деяких суддів щороку перевірятимуть на поліграфі


№51-52 (1349-1350) 30.12—31.12.2017
7778

Президентським проектом закону «Про Вищий антикорупційний суд» №7440 передбачене проходження суддями цієї установи психофізіологічного дослідження за допомогою «детектора брехні».


Так, у законопроекті йдеться про те, що з метою отримання інформації про можливі правопорушення, вчинені суддею Вищого антикорупційного суду (далі ― ВАКС), факти протиправного впливу на нього, приховані мотиви прийняття судових рішень судді ВАКС мають проходити психофізіологічне дослідження із застосуванням поліграфа.

Відповідно до проекту суть перевірки полягає в нешкідливому для життя і здоров’я людини опитуванні з використанням комп’ютерного технічного засобу, призначеного для реєстрації психофізіологічних реакцій, у ході якого здійснюється аналіз динаміки зазначених реакцій опитуваної особи у відповідь на психологічні стимули, задані у вигляді варіантів відповідей, предметів, схем, фото тощо, що дозволяє виявити симуляцію і представити зареєстровані результати в аналоговій та/або цифровій формах.

Порядок проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа має затвердити Вища рада правосуддя. Втім, у «Прикінцевих та перехідних положеннях» законопроекту в назві порядку вже з’являється уточнення, яке вказує на те, що перевірка на «детекторі брехні» проводитиметься щороку.

«Вищій раді правосуддя затвердити порядок проведення щорічного психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа суддів Вищого антикорупційного суду», ― таке завдання ставиться перед ВРП у «Прикінцевих та перехідних положеннях» законопроекту.

Результати такої перевірки не можуть бути підставою для ініціювання кримінального провадження або провадження у справі про адміністративне правопорушення, а використовуються як інформація ймовірного характеру при проведенні кваліфікаційного оцінювання судді, а також у разі порушення щодо нього дисциплінарного провадження.

Відмова судді ВАКС від проходження «детектора брехні» за відсутності медичних протипоказань є підставою для притягнення його до дисциплінарної відповідальності та є грубим нехтуванням обов’язками судді, що є несумісним зі статусом судді або виявляє його невідповідність займаній посаді.

Прикметно, що результати перевірки на поліграфі включаються до суддівського досьє і є конфіденційною інформацією, що не підлягає оприлюдненню для загального доступу на офіційному веб-сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів.