Закон і Бізнес


«Інтелектуальний кругляк»

Треба створити умови для ІТ-бізнесу, скоро WI-FI буде у прасці


Перший віце-президент КТПП Людмила Сізікова (третя зліва) розповіла підприємцям про нові можливості виходу на європейські ринки через партнерську допомогу інших країн.

№50 (1348) 23.12—29.12.2017
ІВАН ГРИГОР’ЄВ
4767

Ринок ІТ-технологій повинен регулюватись одним органом, і мають бути створені зрозумілі та сприятливі для бізнесу правила гри. Це дозволить вітчизняній економіці зробити справжній стрибок.


Нова реальність

Сьогодні Інтернетом користується половина людства — 3,5 млрд чоловік, і це величезний ринок. Такі дані навів голова комітету з електронних комунікацій при Торгово-промисловій палаті України Володимир Коляденко під час ділової зустрічі «Співпраця з іноземними партнерськими проектами: нові можливості, бізнес-інструменти і бізнес-компетенції», що пройшла в Київській ТПП.

В Україні у 2000 році було 600 тис. інтернет-користувачів, а тепер їх 23 млн. Мобільна проникність у нашій країні сягнула 137%. При цьому смартфони становлять понад 50% мобільних телефонів. «Це технологічні можливості, які дозволяють сьогодні будувати зовсім новий бізнес і зовсім по-новому його розвивати», — сказав доповідач.

При цьому ІТ-спеціалісти — одна з головних конкурентних переваг України, яка сьогодні за кількістю сертифікованих програмістів займає 4-е місце у світі після США, Індії та Росії. Тож треба створити умови для легалізації ринку. Бо через несприятливі умови всередині країни 95% замовлень нашим фахівцям надходять із-за кордону. «А Україна експортує кругляк. Ми так і назвали послуги програмістів — інтелектуальний кругляк», — сказав В.Коляденко.

Надмірна регуляція

Натомість внутрішній ринок для розвитку ІТ-технологій занадто зарегульований. Маємо 14 відповідних органів управління, і це не дає працювати сфері високих технологій. Не розвивається належним чином ні електронний документообіг, ні електронні послуги тощо. Одне міністерство не бачить документів іншого, один центр електронних ключів не визнає електронного цифрового підпису іншого.

Секретар комітету з електронних комунікацій при ТПП України Анатолій Клікіч додав, що цифровий контакт неможливо зробити без цифрового підпису. При цьому в нас понад 20 центрів сертифікації ключів і немає єдиного правового поля.

Він звернув увагу на нещодавно ухвалений закон «Про електронні довірчі послуги» від 5.10.2017 №2155-VIII, що набуде чинності 7.11.2018. Цей акт визначає правові та організаційні засади надавання електронних послуг. Однак документ рамковий, крім того, експерти вже сьогодні говорять про необхідність унесення до нього змін.

В.Коляденко вважає, що в Україні повинен існувати єдиний орган центральної виконавчої влади, який системно разом із бізнесом у рамках приватно-державного партнерства визначить стратегію розвитку в галузі, напрацює нормативно-правові акти, забезпечить сприятливу регуляторну політику. І ТПП може стати унікальним майданчиком для обговорень у цьому напрямку.

Сьогодні на порядку денному профільного комітету стоїть питання введення в дію нового Технічного регламенту радіообладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 24.05.2017 №355 (набуде чинності з 1.04.2018). Документ стосується практично кожного: WI-FI сьогодні використовують уже і холодильники, і ледь не праски. «Треба знати, як змінюються правила гри. Ми запрошуємо бізнес, щоб розказати, чого чекати», — сказав голова комітету.

«Хмарний» захист

Не оминули увагою й питання кібербезпеки. Зазначалося, що сьогодні відбуваються не просто кібератаки. Ми живемо в умовах кібервійни. І до цього треба бути готовими.

А голова підкомітету «Бізнес» комітету з корпоративної безпеки бізнесу Союзу українських підприємців Олександр Липський звернув увагу на закон щодо захисту такої діяльності від 16.11.2017 №2213-VIII, яким заборонено вилучати сервери та комп’ютери від час обшуків. Однак усе одно порадив зберігати інформацію в «хмарних» сховищах. Якщо ж на це немає коштів, треба принаймні використовувати сервер із криптозахистом та надійною дворівневою авторизацією. Вся інформація з нього з певною періодичністю копіюється в захищене «хмарне» сховище.

Зрештою експерти зійшлися на думці, що за умов створення прозорих і сприятливих правил гри ІТ-технології дозволять економіці України зробити справжній стрибок. Отже, тема потребує уваги держави.