Закон і Бізнес


Прокурори й судді заразом


№50 (1348) 23.12—29.12.2017
5292

На вулиці Бухареста й багатьох інших міст країни вийшли судді та прокурори. Вони протестують проти реформи судової системи, а також унесення змін до кримінального кодексу, ініційованих урядом.


Обурення викликав той факт, що парламент розпочав обговорення поправок до чинного законодавства без консультацій з ними та всупереч висновку Вищої ради магістратури, що дала негативну оцінку нововведенням, пише euronews.

Проект, який опозиція називає «амністією для корупціонерів у вищих ешелонах влади», вже схвалений нижньою палатою парламенту, скоро його розгляне й Сенат. Документ, зокрема, передбачає обмеження повноважень Національного управління боротьби з корупцією, керівництво якого призначатиме уряд. Юридична інспекція перейде в підпорядкування Міністерству внутрішніх справ.

При цьому судді та прокурори будуть зобов’язані підкорятися парламенту. «Ні сумніви й побоювання, висловлені Європейською комісією, ні багатотисячні демонстрації протесту не змогли запобігти тому, що, видно, відбудеться», — сказав суддя Драгош Калін.

Голова партії соціал-демократів, котрі ініціювали реформу, сам був засуджений умовно за корупцію. Нині антикорупційна прокуратура Румунії розслідує понад 2000 випадків зловживання владою.