Закон і Бізнес


Програма анонімного тестування (іспиту) кандидатів на посаду судді на виявлення рівня загальних теоретичних знань у галузі права (текст)


№10 (1049) 03.03—07.03.2012
7150


Вища кваліфікаційна комісія суддів України

Рішення

30 жовтня 2012 р.                                           м.Київ

 

Програма

анонімного тестування (іспиту) кандидатів на посаду судді на виявлення рівня загальних теоретичних знань у галузі права

I. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

1.1. Поняття, форма, механізм держави

Загальне поняття та ознаки держави, її сутність і призначення. Суб’єкти (носії) та джерела влади. Суверенітет як ознака держави. Поняття та види функцій держави, форми та методи їх здійснення. Форма державного правління: поняття, ознаки, види. Поняття та види територіального устрою. Унітарні та федеративні держави: поняття, ознаки. Об’єднання держав. Конфедерація: поняття, ознаки. Міждержавні об’єднання: поняття, ознаки, види. Поняття та види державного режиму. Механізм держави: поняття, призначення, склад. Поняття, ознаки, елементи апарату держави. Теорія демократії. Поняття, ознаки і класифікація органів держави. Принцип поділу влади. Механізм «стримувань і противаг». Органи законодавчої, виконавчої, судової влади.

1.2. Політична система суспільства

Громадянське суспільство. Політична система суспільства: поняття, ознаки, структурні частини. Місце та роль держави у політичній системі суспільства. Держава та місцеве самоврядування. Поняття, види та функції політичних партій. Поняття та види громадських організацій, їх взаємодія із державою. Держава і церква.

1.3. Правовий статус особи

Поняття та структура правового статусу особи. Суб’єктивне право та юридичний обов’язок: поняття, види. Юридичні гарантії прав та свобод особи: поняття, види. Система прав дитини. Міжнародно-правовий механізм захисту прав та свобод людини. Правосвідомість як властивість правосуб’єктної особи. Поняття та елементи правосвідомості. Правова культура особи: поняття, елементи, способи формування.

1.4. Концепції праворозуміння

Праворозуміння: основні сучасні підходи. Теорія природного права. Нормативний підхід до права. Психологічна та соціологічна теорія права. Теологічна та історична школа права. Марксистська теорія права та матеріалістичне праворозуміння. Поняття та складові позитивного права. Інтегративна теорія.

1.5. Вчення про об’єктивне право

Об’єктивне право: поняття, ознаки, сутність, призначення. Принципи права. Функції та цінність права. Співвідношення права і закону.

Поняття, ознаки, структура системи права. Норма права: поняття, ознаки, елементи, види, співвідношення з іншими соціальними нормами. Поняття інституту права, їх види. Поняття та види галузей права. Критерії їх формування. Поняття та ознаки публічного і приватного права. Критерії їх відмежування. Особливості системи національного та міжнародного права. Міжнародне публічне право. Міжнародне приватне право.

1.6. Правотворчість. Джерела права. Система нормативно- правових актів та їх систематизація

Правотворчість: поняття, ознаки, види, стадії, принципи. Поняття та стадії законотворчості. Зовнішня форма (джерело) права: поняття, ознаки. Система джерел права: поняття, ознаки, елементи, структура. Поняття, структура нормативно-правового припису, його види та співвідношення із нормою права та статтею нормативно-правового акта. Система нормативно-правових актів України: поняття, елементи, ознаки. Міжнародний договір. Закон: поняття, ознаки, види. Підзаконні нормативно-правові акти: поняття, ознаки, види. Дія нормативно-правових актів у часі, просторі та за колом осіб. Поняття, значення та способи систематизації нормативно-правових актів. Правові системи.

1.7. Реалізація норм права. Правозастосування

Поняття, ознаки, форми та стадії реалізації норм права. Акти застосування права: поняття, ознаки, види. Юридична техніка. Конкуренція нормативно-правових приписів: види та зміст. Правові колізії та способи їх попередження і подолання. Правові прогалини та способи їх усунення. Аналогія закону і аналогія права.

1.8. Тлумачення правових норм

Поняття, принципи та функції тлумачення норм права. Обставини, що зумовлюють необхідність тлумачення нормативно-правових приписів. Способи тлумачення нормативно-правових актів. Тлумачення-з’ясування, тлумачення-роз’яснення нормативно-правових актів. Інтерпретаційно-правові акти: поняття, ознаки, види. Тлумачення нормативно-правових приписів Конституції України. Особливості тлумачення нормативно-правових приписів міжнародних договорів України.

1.9. Юридична відповідальність. Правове регулювання су­спільних відносин

Правова поведінка: поняття, ознаки, форми. Протиправна поведінка. Поняття та види юридичного конфлікту. Поняття, ознаки, склад правопорушення. Види правопорушень. Поняття, ознаки юридичної відповідальності, підстави її застосування. Мета, функції, принципи та види юридичної відповідальності. Правовий вплив: поняття та механізм. Правові засоби. Поняття, призначення, предмет та сфери правового регулювання. Правовий режим. Механізм та стадії правового регулювання. Законність: поняття, принципи та гарантії. Правопорядок. Співвідношення понять «правовий вплив» та «правове регулювання».

ІІ. КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО

2.1. Конституційний лад України

Поняття конституційного ладу. Система основних засад конституційного ладу України. Верховенство права, розподіл влади, територіальне верховенство і єдність держави як конституційні принципи. Державна влада і самоврядування народу. Суверенна держава. Правова держава. Демократична держава (пряма та представницька демократія). Соціальна держава. Конституційне закріплення основ громадянського суспільства в Україні. Захист конституційного ладу. Рада національної безпеки і оборони України. Конституційно-правовий статус національних меншин в Україні. Конституційно-правова відповідальність.

2.2. Конституція України — Основний Закон держави

Поняття, функції та властивості Конституції. Конституціоналізм: поняття, ознаки та структура. Форма і структура конституцій. Класифікація конституцій. Порядок прийняття та внесення змін до конституції. Загальна характеристика Конституції України та Конституції Автономної Республіки Крим. Правова охорона Конституції України.

2.3. Конституційно-правовий статус людини і громадянина в Україні

Поняття, структура конституційно-правового статусу людини і громадянина. Поняття та принципи громадянства України. Належність до громадянства України. Порядок набуття та припинення громадянства України. Система та повноваження державних органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства. Конституційно-правовий статус іноземців, осіб без громадянства, біженців, закордонних українців та іммігрантів.

2.4. Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина

Поняття та система конституційних прав, свобод та обов’язків людини і громадянина. Особисті, політичні, соціальні, економічні і культурні права та свободи. Конституційні обов’язки людини і громадянина в Україні. Механізм реалізації, гарантії та захист (охорона) прав і свобод людини і громадянина в Україні. Упов­новажений Верховної Ради України з прав людини. Обмеження конституційних прав та свобод людини і громадянина в Україні.

2.5. Основи безпосередньої демократії (прямого народо­владдя)

Поняття та суть безпосередньої демократії, її форми. Виборче право і виборча система України. Об’єктивне і суб’єктивне виборче право. Активне і пасивне виборче право. Принципи виборчого права. Загальне, рівне, пряме виборче право. Таємне голосування (гарантії забезпечення таємниці волевиявлення виборців). Види виборчих систем. Виборча система України. Виборчі округи, виборчі дільниці, виборчі комісії, списки виборців. Гарантії діяльності кандидатів у Президенти України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Фінансування виборів. Повторне голосування і повторні вибори. Визначення результатів голосування. Оскарження рішень, дій чи бездіяльності в ході виборчого процесу і результатів виборів.

Поняття та види референдумів. Принципи і порядок проведення референдумів. Відповідальність за порушення порядку проведення референдумів.

2.6. Верховна Рада — парламент України

Поняття та сутність парламенту. Парламент та парламентаризм, становлення парламентаризму в Україні. Конституційні основи порядку формування та припинення діяльності Верхов­ної Ради України. Функції парламенту України. Повноваження народного депутата України у Верховній Раді України та її органах. Гарантії депутатської діяльності. Комітети, депутатські групи та фракції парламенту. Організаційно-правові форми діяльності Верховної Ради України. Конституційні основи законодавчого процесу та інших парламентських процедур. Рахункова палата України.

2.7. Конституційно-правовий статус Президента України

Поняття, правова природа та призначення інституту Глави держави. Конституційно-правові основи обрання Президента України. Функції та повноваження Президента України. Президент України як гарант державного суверенітету та територіальної цілісності України. Припинення повноважень Президента Украї­ни. Імпічмент Президента України. Адміністрація Президента України, консультативні, дорадчі та інші органи і служби при Президентові України.

2.8. Конституційно-правовий статус Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади

Поняття та функції виконавчої влади. Система органів виконавчої влади в Україні. Порядок утворення, склад та припинення діяльності Кабінету Міністрів України. Функції та повноваження Кабінету Міністрів України. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади. Уряд Автономної Республіки Крим. Місцеві державні адміністрації.

2.9. Місцеве самоврядування в Україні

Поняття і система місцевого самоврядування України та її принципи. Організаційно-правова, матеріальна та фінансова основи місцевого самоврядування. Територіальна громада — первинний суб’єкт місцевого самоврядування. Сільські, селищні, міські ради — органи місцевого самоврядування (порядок утворення, структура, компетенція, форми діяльності). Депутат місцевої ради. Сільський, селищний та міський голова. Виконавчі комітети сільських, селищних та міських рад (порядок утворення, структура, повноваження). Конституційні гарантії місцевого самоврядування. Європейська хартія про місцеве самоврядування. Форми безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення.

2.10. Територіальний устрій України. Автономна Республіка Крим

Ознаки України як унітарної держави. Конституційно-правовий статус кордонів України. Державна територія України. Територіальний та адміністративно-територіальний устрій України. Спеціальний статус міст Києва і Севастополя. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим у складі України. Конституція Автономної Республіки Крим. Органи влади Автономної Республіки Крим. Представник Президента України в Автономній Республіці Крим.

2.11. Конституційна юстиція в Україні

Правова охорона Конституції. Судова влада та судовий конституційний контроль в Україні. Конституційний Суд України — єдиний орган конституційної юрисдикції. Порядок формування і діяльність Конституційного Суду України. Компетенція (юрисдикція) Конституційного Суду України. Акти Конституційного Суду України та загальна обов’язковість їх виконання на території України.

ІІІ. СУДОУСТРІЙ. ПРОКУРАТУРА ТА АДВОКАТУРА. ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ

Засади організації судової влади. Завдання суду. Судова система України. Законодавство про судоустрій і статус суддів України.

Засади здійснення правосуддя в Україні. Самостійність судів. Право на судовий захист та повноважний суд. Рівність перед законом і судом усіх учасників судового процесу. Правова допомога при реалізації права на справедливий суд. Обов’язковість судових рішень. Гарантії держави щодо виконання судових рішень. Забезпечення апеляційного та касаційного оскарження судових рішень. Мова судочинства і діловодства в судах.

Організаційні основи системи судів загальної юрисдикції. Спеціалізація, територіальність та інстанційність як засади побудови системи судів загальної юрисдикції. Місцеві суди. Апеляційні суди. Вищі спеціалізовані суди. Верховний Суд України. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Вища рада юстиції. Суддівське самоврядування. Організаційне забезпечення діяльності судів. Державна судова адміністрація України.

Професійні судді: статус, вимоги щодо несумісності, права та обов’язки. Порядок зайняття посади судді. Забезпечення належного кваліфікаційного рівня судді. Присяга та професійна етика судді. Кар’єра судді. Незалежність судді. Гарантії незалежності судді. Забезпечення судді. Дисциплінарна відповідальність судді. Звільнення судді з посади. Народні засідателі та присяжні.

Правові основи діяльності прокуратури. Функції прокуратури. Принципи організації і діяльності прокуратури. Система органів прокуратури. Підтримання державного обвинувачення та представництво інтересів громадянина або держави в суді. Нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове розслідування. Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Повноваження прокуратури протягом дії перехідних положень Конституції України.

Адвокатура України та її завдання. Принципи та засади здійснення адвокатської діяльності. Організаційні форми здійснення адвокатської діяльності. Види такої діяльності. Надання адвокатом правової допомоги. Професійні права і обов’язки адвоката. Адвокатська таємниця. Гарантії адвокатської діяльності. Особливості статусу адвоката іноземної держави.

Система безоплатної правової допомоги. Види безоплатної правової допомоги. Особи, які мають право на безоплатну правову допомогу. Суб’єкти надання безоплатної правової допомоги.

Органи внутрішніх справ України. Система та напрями діяльності органів внутрішніх справ, принципи їх організації і діяльності, завдання, повноваження. Міліція, правова основа та принципи її діяльності, завдання, повноваження. Функції міліції, її внутрішня структура.

Правова основа та принципи діяльності Служби безпеки Украї­ни, її основні завдання.

ІV. КОНВЕНЦІЯ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ І ОСНОВОПОЛОЖНИХ СВОБОД ТА РІШЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ

4.1. Загальна характеристика

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (Рим, 1950) (далі — Конвенція) як міжнародний багатосторонній договір держав — членів Ради Європи. Структура Конвенції. Додаткові протоколи до Конвенції, їх зміст та наслідки прийняття. Сфера дії Конвенції. Обов’язки держав, які випливають із Конвенції. Позитивні та негативні зобов’язання держав. Обов’язок держав не перешкоджати зверненню до Європейського суду з прав людини. Cубсидіарна природа Конвенції.

4.2. Рішення Європейського суду з прав людини

Юрисдикція та завдання Європейського суду з прав людини. Статті 19 та 32 Конвенції.

Суб’єкти звернення до Європейського суду з прав людини. Умови прийнятності заяви. Неприйнятність заяви. Статті 33—35 Конвенції. Статус «жертви».

Рішення Європейського суду з прав людини: види, структура. Юридичні наслідки винесеного Європейським судом рішення. Виконання рішення. Застосування статті 46 Конвенції: практика щодо України.

Специфічні правові зобов’язання для держави-відповідача. Обов’язкова сила рішень та їх виконання. Закон України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини». Заходи загального характеру. Заходи індивідуального характеру. Особливості застосування Конвенції та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя.

4.3. Кримінальне право і кримінальний процес у контексті Конвенції

Право на життя (стаття 2). Сфера дії статті 2. Заборона позбавлення життя. Насильницька смерть. Зникнення особи. Обов’язок проведення розслідування обставин смерті. Критерії ефективного незалежного і безстороннього розслідування. Надання родичам статусу «жертви». Зберігання матеріалів розслідування за фактами смерті (розслідування).

Заборона катування (стаття 3). Сфера дії статті 3. Види жорстокості поводження. Катування. Нелюдське поводження. Поводження, що принижує гідність. Перебування під контролем державних органів. Умови тримання в місцях позбавлення волі. Розслідування скарг і фактів щодо поганого поводження. Поводження з особами, які мають психічні розлади або фізичні вади. Надання медичної допомоги. Примусове годування. Примусовий медичний огляд. Видача особи (екстрадиція).

Заборона рабства та примусової праці (стаття 4). Сфера дії статті 4. Праця осіб, які відбувають строкову військову або альтернативну (невійськову) службу. Праця заарештованих і засуджених до позбавлення волі. Виправні роботи. Праця неповнолітніх і інвалідів. Фізичне рабство. Психологічне рабство. Сексуальне рабство. Виконання обов’язків, не пов’язаних з трудовими відносинами. Оплата праці.

Право на свободу та особисту недоторканність (стаття 5). Сфера дії статті 5. Види тримання під вартою, що передбачені в пункті 1 статті 5. Процесуальні гарантії в разі позбавлення свободи. Законність затримання, матеріальні та процесуальні умови законності затримання. Судовий контроль законності запобіжного ув’язнення чи законності тримання під вартою. Право постати перед судовим органом особисто. Право оскаржити у суді законність позбавлення волі в результаті арешту або затримання. Попереднє (запобіжне) ув’язнення, його тривалість. Перегляд необхідності тримання під вартою як запобіжного заходу. Зміна запобіжного заходу. Строки перебування під вартою. Право бути негайно поінформованим про обвинувачення зрозумілою мовою. Право на відшкодування згідно з пунктом 5 статті 5.

Право на справедливий суд (стаття 6). Сфера дії статті 6 Право на незалежний і безсторонній суд, установлений законом. Кримінальне обвинувачення. Процесуальні гарантії учасників провадження. Право бути негайно і детально поінформованим зрозумілою мовою; право мати достатньо часу і можливостей для підготовки свого захисту; право захищати себе особисто або використовувати правову допомогу захисника, обраного на власний розсуд; право допитувати свідків; право на безоплатний переклад. Законність одержання доказів. Процесуальні строки. Розумний строк провадження в кримінальному процесі. Оскарження рішень щодо адміністративних правопорушень. Право не давати свідчення проти себе самого. Презумпція невинуватості

Ніякого покарання без закону (стаття 7). Передбачуваність юридичних наслідків вчинення правопорушення. Притягнення до юридичної відповідальності. Ознаки злочину. Неправомірне засудження через невірну кваліфікацію делікту. Кримінальна відповідальність. Дія кримінального закону в часі.

Право на повагу до приватного і сімейного життя (стаття 8). Кримінальний аспект. Збирання, використання інформації про особу. Здійснення таємного чи відкритого нагляду (стеження). Зняття інформації з каналів зв’язку. Повага до житла. Поняття «житло» в тлумаченні ЄСПЛ. Проникнення в житло та інше володіння особи. Офісні приміщення. Обшук. Особистий огляд. Огляд особистих речей та транспортних засобів. Таємність кореспонденції. Виїмка, вилучення документів. Втручання в приватне і сімейне життя. Зберігання документації медичного характеру. Підстави для втручання, передбачені частиною 2 статті 8.

Право на ефективний засіб правового захисту (стаття 13). Доступність засобу юридичного захисту. Ефективність засобу юридичного захисту. Право на відшкодування за порушене право.

Право на оскарження в кримінальних справах (стаття 2 протоколу № 7). Кримінальне покарання в сенсі Конвенції.

Відступ від зобов’язань під час надзвичайної ситуації (стаття 15).

4.4. Положення Конвенції у сфері цивільного права

Право на справедливий суд (пункт 1 статті 6). Доступ до суду. Поняття «прав і обов’язків цивільного характеру» в сенсі Конвенції. Незалежність і безсторонність суду, встановленого законом. Справедливий розгляд справи. Змагальність сторін у процесі. Вмотивованість рішень національного суду. Критерії «розумного строку». Складність справи. Поведінка заявників і компетентних органів. Важливість справи для конкретної особи. Справи, що підлягають якнайшвидшому розгляду. Нерозглянуті справи. Право на повагу до приватного та сімейного життя (стаття 8) та право на шлюб(стаття 12). Суть «поваги» до приватного та сімейного життя. Позитивне зобов’язання держави. Відносини, що складають приватне життя. «Сімейне життя» та його інтерпретація ЄСПЛ. Захист формальної та фактичної сім’ї. Біологічні батьки, усиновлювачі, опікуни. Батьківство. Позбавлення батьківських прав. Усиновлення. Право на спілкування з родичами та близькими. Право на повагу до житла та довкілля. Втручання в приватне і сімейне життя. Виправданість втручання. Вимоги пункту 2 статті 8 Конвенції. Свобода думки, совісті та релігії (стаття 9). Свобода переконання. Зміна релігії або переконань. Ритуальні та релігійні обряди. Відправлення культу. Реєстрація релігійних громад. Релігійне навчання. Свобода вираження поглядів (стаття 10). Сфера дії статті 10. Роль преси в демократичному суспільстві. Одержання, передача та розповсюдження інформації та ідей. Різниця між «інформацією» та «ідеями». Факти та оціночні судження. Недостовірна інформація. Інформація конфіденційного характеру. Інформація про публічних осіб. Межі критики різних категорій осіб. Обов’язки та відповідальність осіб згідно зі статтею 10. Обмеження свободи виявлення поглядів. Виправданість втручання. Вимоги пункту 2 статті 10.

Право на вільне володіння майном (стаття 1 протоколу № 1). Сфера дії статті 1. Структура статті 1 Першого протоколу. Зміст понять «майно», «власність» в сенсі Конвенції. «Мирне володіння» своїм майном. Принцип безперешкодного користування майном. Умови втручання у право власності. Позбавлення права власності. Право регламентувати використання власності відповідно до загальних інтересів. Обмеження користування власністю. Конт­роль за користуванням власністю з боку держави. Тлумачення «суспільного інтересу». «Справедлива рівновага». Компенсація за порушення права власності.

Право на освіту (стаття 2 протоколу № 1). Доступ до освіти. Платне і безплатне навчання. Мова навчання. Світоглядні переконання батьків.

4.5. Положення Конвенції у сфері адміністративного права

Свобода зібрань та об’єднання (стаття 11). Сфера дії статті 11 Конвенції. Мирні зібрання. Презумпція «мирних» зібрань. Свобода мирних зборів. Проведення страйків, мітингів, демонстрацій. Свобода об’єднання. Громадські об’єднання та організації. Політичні партії. Свобода створювати і вступати до професійних спілок. Реєстрація та функціонування громадських об’єднань, політичних партій і професійних союзів та обмеження, пов’язані з цими процесами. Виправданість втручання. Вимоги пункту 2 статті 11.

Право на ефективний засіб правового захисту (стаття 13). Право на оскарження дій чи бездіяльності посадових осіб суб’єктів владних повноважень. Доступність засобу юридичного захисту. Ефективність засобу юридичного захисту. Право на відновлення порушених прав. Право на відшкодування за порушене право.

Відступ від зобов’язань під час надзвичайної ситуації (стат-тя 15). Надзвичайні ситуації. Військовий стан.

Право на вільні вибори (стаття 3 протоколу № 1). Сфера дії статті 3 Першого протоколу. Поняття «законодавчого органу». Вибори до законодавчого органу. Умови вільного волевиявлення. Вимоги до кандидатів. Обмеження (позбавлення) виборчих прав.

Свобода пересування (протокол № 4). Вибір місця проживання. Реєстрація проживання, пересування. Свобода пересування. Право залишати країну.

V. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО

5.1. Загальні положення

Поняття і предмет цивільного права. Відносини, що регулюються цивільним законодавством. Учасники цивільних відносин. Акти цивільного законодавства. Дія актів цивільного законодавства у часі. Акти цивільного законодавства і договір. Звичай. Аналогія. Міжнародні договори.

Захист цивільних прав та інтересів. Способи захисту цивільних прав. Особливості способів захисту особистих немайнових прав. Поняття, форми і види цивільно-правової відповідальності.

Представництво. Правочини. Загальні умови чинності правочинів. Форма правочинів. Державна реєстрація правочинів. Недійсність правочинів.

Строки і терміни у цивільному праві. Позовна давність. Строки позовної давності. Обчислення позовної давності. Застосування позовної давності. Наслідки спливу позовної давності. Зупинення перебігу позовної давності.

Особисті немайнові права. Право на використання імені. Наслідки поширення недостовірної інформації. Умови відповідальності засобів масової інформації та журналістів за поширення недостовірної інформації.

5.2. Учасники цивільних відносин

Фізичні особи як суб’єкти цивільного права. Правоздатність і дієздатність фізичних осіб. Цивільна відповідальність неповнолітніх осіб. Визнання фізичної особи безвісно відсутньою та оголошення її померлою. Особи, над якими встановлюється опіка. Особи, над якими встановлюється піклування. Фізична особа — підприємець.

Юридична особа. Види та організаційно-правові форми юридичних осіб за Цивільним кодексом України. Створення юридичних осіб. Установчі документи юридичних осіб. Припинення юридичних осіб. Правосуб’єктність юридичних осіб. Підприємницькі товариства. Види господарських товариств. Вихід (виключення) із товариства з обмеженою відповідальністю. Розрахунки у зв’язку з виходом (виключенням) із товариства з обмеженою відповідальністю. Продаж частки в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю.

Держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади як суб’єкти цивільних правовідносин. Юридичні особи публічного права.

5.3. Об’єкти цивільних прав

Майно (нерухомі речі, рухомі речі, майнові права та обов’язки), нематеріальні блага (результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, особисті немайнові блага). Гроші, валютні цінності та цінні папери як об’єкти цивільних прав. Державна реєстрація права власності та інших речових прав.

5.4. Право власності

Суб’єкти права власності. Український народ як суб’єкт права власності за Цивільним кодексом України. Набуття та припинення права власності. Набувальна давність. Право приватної власності. Право державної власності. Право комунальної власності. Право спільної власності та його види. Переважне право учасника спільної часткової власності. Поняття, ознаки та види інших речових прав.

5.5. Право інтелектуальної власності

Поняття прав інтелектуальної власності. Авторське право. Суміжні права. Патентне право. Оформлення патентних прав. Правова охорона службових і секретних об’єктів патентного права. Правове регулювання засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг. Правова охорона комерційних (фірмових) найменувань. Правова охорона торговельних марок. Правова охорона географічних зазначень. Правова охорона доменних імен. Захист права власності в мережі Інтернет. Правова охорона нетрадиційних результатів інтелектуальної діяльності. Договори у сфері інтелектуальної власності. Цивільно-правовий захист прав інтелектуальної власності. Судова експертиза об’єктів права інтелектуальної власності.

5.6. Загальні положення про зобов’язання і договори

Поняття і види зобов’язань. Виконання зобов’язання. Строки виконання зобов’язання. Зустрічне виконання зобов’язання. Проценти за користування чужими коштами. Забезпечення виконання зобов’язання. Неустойка як вид забезпечення виконання зобов’язання. Види неустойки. Предмет неустойки. Гарантія. Межі відповідальності гаранта. Завдаток. Правові наслідки порушення і припинення зобов’язання, забезпеченого завдатком. Застава. Момент укладення договору та момент виникнення права застави. Державна реєстрація застави. Заставна та порядок її передачі. Припинення зобов’язання. Загальна характеристика припинення зобов’язання. Підстави та способи припинення зобов’язання. Відповідальність за порушення зобов’язання. Відшкодування моральної (немайнової) шкоди, завданої порушенням зобов’язання. Індексація заборгованості за грошовим зобов’язанням. Відповідальність у вигляді процентів за прострочення виконання грошового зобов’язання.

Загальні положення про цивільно-правові договори. Момент, з якого договір вважається укладеним. Публічні договори.

5.7. Окремі види зобов’язань

Купівля-продаж. Система договорів купівлі-продажу за Цивільним кодексом України. Позовна давність за вимогами, що випливають із продажу недоброякісних товарів, її тривалість та обчислення.

Роздрібна купівля-продаж. Договір поставки. Договір контрактації сільськогосподарської продукції. Постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу. Міна.

Дарування. Загальна характеристика. Форма договору. Укладення, виконання та припинення. Момент укладення договору дарування. Пожертва.

Рента. Загальна характеристика. Форма договору. Укладення, виконання та припинення. Майно, що передається за договором ренти.

Довічне утримання(догляд). Загальна характеристика. Укладення, виконання та припинення. Майно, що може передаватись за договором довічного утримання(догляду).

Найм (оренда). Система договорів найму за Цивільним кодексом України. Форма окремих видів договору найму. Укладення, виконання та припинення. Державна реєстрація договору найму.

Позичка. Загальна характеристика договору позички. Предмет договору позички. Укладення, виконання та припинення.

Підряд. Система договорів підряду за Цивільним кодексом України. Укладення, виконання та припинення. Договори підряду і суміжні договори.

Виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт. Укладення, виконання та припинення.

Договір про надання послуг. Укладення, виконання та припинення.

Перевезення. Загальна характеристика договорів у сфері перевезення. Укладення, виконання та припинення.

Зберігання. Система договорів зберігання за Цивільним кодексом України. Укладення, виконання та припинення.

Страхування. Загальна характеристика. Укладення, виконання та припинення. Обов’язкове страхування.

Доручення. Загальна характеристика зобов’язань, що виникають на підставі договору доручення. Укладення, виконання та припинення. Обов’язки спадкоємця повіреного та ліквідатора юридичної особи — повіреного.

Комісія. Загальна характеристика зобов’язань, що виникають на підставі договору комісії. Укладення, виконання та припинення. Особливості окремих видів комісії.

Управління майном. Загальна характеристика зобов’язань, що виникають на підставі договору про управління майном. Укладення, виконання та припинення.

Позика. Кредит. Банківський вклад. Загальна характеристика договорів. Укладення, виконання та припинення.

Банківський рахунок. Загальна характеристика зобов’язань, що виникають на підставі договору банківського рахунку. Укладення, виконання та припинення. Банківська таємниця.

Факторинг. Загальна характеристика факторингу. Укладення, виконання та припинення.

Розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Види договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності за Цивільним кодексом України. Укладення, виконання та припинення.

Комерційна концесія. Загальна характеристика договору комерційної концесії. Укладення, виконання та припинення.

Спільна діяльність. Загальна характеристика.

Укладення, виконання та припинення. Просте товариство.

5.8. Відшкодування шкоди

Загальні положення про відшкодування шкоди. Підстави відповідальності за завдану майнову шкоду. Підстави відповідальності за завдану моральну шкоду. Відповідальність осіб, які спільно зав­дали шкоду. Відшкодування шкоди державою.

Відшкодування шкоди, завданої неповнолітньою особою.

Особливості підстав відповідальності за шкоду, завдану джерелом підвищеної небезпеки.

Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю.

Відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).

5.9. Спадкове право

Загальна характеристика спадкового права. Склад спадщини. Спадкоємці. Види спадкування. Права та обов’язки особи, які не входять до складу спадщини.

Спадкування за заповітом і законом. Спадкування за правом представлення. Здійснення права на спадкування. Спадкування спадщини, не охопленої заповітом. Виконання заповіту. Оформлення права на спадщину. Спадковий договір.

5.10. Сімейне право

Сім’я. Регулювання сімейних відносин. Здійснення сімейних прав та виконання сімейних обов’язків. Поняття, правова природа та ознаки шлюбу. Державна реєстрація шлюбу. Шлюбний договір. Недійсність шлюбу. Неукладений шлюб. Припинення шлюбу.

Особисті немайнові права та обов’язки подружжя.

Правові режими майна подружжя. Особиста приватна власність дружини та чоловіка.

Спільна сумісна власність подружжя. Борги подружжя.

Договірний режим майна подружжя.

Право на майно жінки та чоловіка, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою.

Права та обов’язки подружжя по утриманню (підстави, спосіб, розмір, позбавлення права на утримання або обмеження його строком). Право на утримання жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою.

Обов’язок по утриманню інших членів сім’ї та родичів.

Визначення походження дитини. Судове визнання батьківства. Оспорювання батьківства, материнства.

Особисті немайнові права і обов’язки батьків та дітей. Відповідальність батьків за невиконання чи неналежне виконання обов’язків щодо дитини. Позбавлення батьківських прав. Поновлення батьківських прав. Відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав.

Майно батьків і дітей. Види зобов’язань щодо утримання та підстави їх виникнення. Примусовий порядок сплати аліментів. Розмір аліментів.

Поняття усиновлення. Суб’єкти усиновлення. Особливості усиновлення повнолітніх осіб. Порядок усиновлення.

Правові наслідки усиновлення. Недійсність усиновлення. Скасування усиновлення.

Встановлення опіки, піклування. Призначення опікуна, піклувальника. Правовий статус опікуна, піклувальника.

Договір про патронат.

Особисті немайнові права та обов’язки інших членів сім’ї та родичів.

5.11. Земельне право

Земельні відносини. Об’єкти земельних відносин. Суб’єкти земельних відносин. Землі як об’єкт права власності. Поняття та юридичні ознаки земельної ділянки.

Особливості права власності на землю. Суб’єкти, об’єкти, зміст права власності на землю. Право державної власності на землю: суб’єкти, об’єкти, зміст. Право власності на землю іноземних держав. Право комунальної власності на землю: суб’єкти, об’єкти, зміст. Право приватної власності на землю: суб’єкти, об’єкти, зміст. Юридичні та фізичні особи як суб’єкти права власності на землю. Спільна власність на землю.

Права та обов’язки власників земельних ділянок. Юридичні підстави виникнення, зміни та припинення права власності на землю в Україні, їх особливості для різних суб’єктів. Підстави набуття прав на земельні ділянки громадянами та юридичними особами. Набуття права власності на земельні ділянки громадянами із земель державної та комунальної власності. Набуття права оренди на земельні ділянки. Виникнення права власності та права користування земельними ділянками.

Поняття, форми та види землекористування. Права та обов’­язки землекористувачів. Плата за користування земельними ділянками. Підстави виникнення та припинення права землекористування. Право земельного сервітуту. Право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови.

Поняття та порядок паювання земель. Суб’єкти права на земельну частку (пай). Оренда земельних часток (паїв) без виділення в натурі.

Підстави припинення прав на земельні ділянки. Припинення прав на земельні ділянки на підставі судових рішень.

Охорона земель. Відповідальність за порушення земельного законодавства.

5.12. Житлове право

Право громадян на житло та форми його здійснення згідно з Конституцією України. Зміст права на житло. Житлові права та обов’язки громадян. Регулювання житлових правовідносин Житловим та Цивільним кодексами України: спільні та відмінні ознаки.

Житловий фонд України: поняття, види. Першочергове та позачергове надання жилих приміщень громадянам, які потребують поліпшення житлових умов. Ордер на жиле приміщення. Підстави набуття права власності на житло. Будівництво житла. Набуття права власності на безхазяйну нерухому річ. Набуття права власності на житло за набувальною давністю.

Приватизація державного житлового фонду. Договір найму (оренди) житла та сфера його застосування. Реалізація житлових прав мешканців гуртожитків.

Припинення права власності на житло. Підстави і порядок, наслідки виселення громадян із жилих приміщень. Способи захисту порушеного житлового права. Відшкодування шкоди, заподіяної житловому фонду. Поняття та види відповідальності за неналежне використання житлового фонду та інші порушення житлового законодавства. Захист житлових прав громадян у судовому порядку.

VІ. ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС

6.1. Загальні положення

Принципи цивільного процесуального права. Поняття, значення і класифікація принципів цивільного процесуального права. Цивільні процесуальні правовідносини, передумови виникнення. Елементи цивільно-процесуальних правовідносин. Зміст, суб’єкти та об’єкт процесуальних правовідносин. Суд як обов’язковий суб’єкт процесуальних правовідносин. Інші учасники процесуальних правовідносин. Цивільна процесуальна правоздатність та дієздатність.

6.2. Склад суду. Відводи. Учасники цивільного процесу. Склад осіб, які беруть участь у справі, їх права та обов’язки

Склад суду. Порядок вирішення питань колегією суддів. Під­-стави для відводу судді, секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача. Порядок вирішення заяв про само­-відвід.

Сторони у цивільному процесі. Процесуальна співучасть та її види. Заміна неналежного відповідача. Процесуальне правонаступництво.

Треті особи та їх види. Процесуальні права та обов’язки третіх осіб.

Участь у цивільному процесі органів та осіб, яким надано законом право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, їх процесуальні права. Підстави та мета такої участі.

Інші учасники цивільного процесу: секретар судового засідання, судовий розпорядник, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, особа, яка надає правову допомогу, їх правове становище.

Представництво у суді. Законні представники. Договірне представництво. Особи, які можуть і не можуть бути представниками. Документи, що посвідчують повноваження представників. Призначення або заміна законного представника судом. Припинення представництва.

6.3. Підсудність цивільних справ

Підсудність справ. Види підсудності. Наслідки порушення правил підсудності. Порядок передачі справи в інший суд. Порядок вирішення спорів між судами про підсудність.

6.4. Доказування і докази в цивільному процесі

Поняття і мета доказування у цивільному процесі. Стадії процесу доказування. Предмет доказування. Підстави звільнення від доказування. Розподіл обов’язків з доказування. Поняття та класифікація доказів. Належність та допустимість доказів. Засоби доказування. Підстави та порядок забезпечення доказів. Оцінка доказів.

6.5. Процесуальні строки. Судові виклики та повідомлення. Судові витрати

Види процесуальних строків. Обчислення та перебіг процесуальних строків. Поновлення, продовження та зупинення процесуальних строків. Наслідки пропущення процесуальних строків.

Судова повістка. Зміст повістки і оголошення про виклик в суд. Порядок вручення повісток. Обов’язки сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, щодо здійснення повідомлень. Розшук відповідача.

Судові витрати, їх поняття, види. Судовий збір. Визначення розміру та порядок сплати судового збору. Ціна позову. Відстрочення, розстрочення та звільнення від сплати судових витрат. Розподіл судових витрат між сторонами.

6.6. Заходи процесуального примусу.

Підстави та порядок застосування заходів процесуального примусу. Види заходів процесуального примусу.

6.7. Наказне провадження

Ознаки наказного провадження. Вимоги, за якими може бути видано судовий наказ. Звернення до суду із заявою про видачу судового наказу. Підстави для відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу. Правові наслідки повернення заяви або відмови у її прийнятті.

Судовий наказ. Зміст судового наказу. Набрання судовим наказом законної сили. Скасування судового наказу.

6.8. Пред’явлення позову. Відкриття провадження у справі. Провадження у справі до судового розгляду

Позовне провадження. Види позовів. Право на позов і право на пред’явлення позову. Об’єднання і роз’єднання позовів. Заперечення проти позову. Зустрічний позов. Порядок пред’явлення зустрічного позову. Зміна позову. Відмова від позову, визнання позову. Мирова угода. Забезпечення позову.

Порядок пред’явлення позову. Позовна заява та її реквізити. Підстави та правові наслідки залишення позовної заяви без руху. Відкриття провадження у справі. Підстави для відмови у відкритті провадження у справі.

Провадження у справі до судового розгляду. Попереднє судове засідання: строки, порядок призначення. Врегулювання спору до судового розгляду. Процесуальні дії учасників справи з підготовки справи до судового розгляду. Призначення справи до судового розгляду.

6.9. Судовий розгляд

Судовий розгляд. Підготовча частина судового розгляду. На­-слідки неявки до суду осіб, викликаних у судове засідання. Відкладення розгляду справи. Зупинення провадження у справі. Розгляд справи по суті. Порядок дослідження доказів. Судові дебати. Ухвалення і оголошення судового рішення. Таємниця нарадчої кімнати.

Закінчення справи без ухвалення судового рішення: закриття провадження у справі; залишення заяви без розгляду.

Фіксування цивільного процесу технічними засобами. Журнал судового засідання, його зміст та значення. Зауваження на технічний запис або журнал.

6.10. Судові рішення

Судове рішення — акт правосуддя. Види судових рішень. Вимоги, яким повинно відповідати судове рішення.

Усунення недоліків судового рішення судом, який його постановив. Законність і обгрунтованість рішення суду. Додаткове рішення. Роз’яснення рішення. Виправлення описок і явних арифметичних помилок. Зміст рішення суду (його складові частини). Порядок і час складання мотивувальної частини рішення суду. Негайне (попереднє) виконання рішення (підстави і види). Відстрочка, розстрочка, зміна порядку і способу виконання рішення. Законна сила рішення суду.

Ухвали суду першої інстанції. Види ухвал (за змістом, формою, порядком постановлення). Законна сила судових ухвал. Окремі ухвали, їх зміст та значення.

6.11. Заочний розгляд справи

Підстави (умови) та порядок заочного розгляду справи. Порядок повідомлення відповідача про заочне рішення. Перегляд заочного рішення. Повноваження суду при перегляді заочного рішення.

6.12. Окреме провадження

Поняття окремого провадження у цивільному процесі. Порядок розгляду справ окремого провадження. Категорії справ, які розглядаються у порядку окремого провадження та особливості їх розгляду.

6.13. Перегляд рішень у зв’язку із нововиявленими обставинами

Підстави перегляду рішень. Строки та порядок подання заяви про перегляд рішень у зв’язку із нововиявленими обставинами. Повноваження суду за результатами розгляду заяви.

VIІ. КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО

7.1. Кримінальний закон. Кримінальна відповідальність та її підстави

Поняття кримінального закону. Джерела кримінального права. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі та просторі. Зворотна дія закону про кримінальну відповідальність. Кримінальна відповідальність: юридична природа, зміст, функції. Підстави кримінальної відповідальності. Структура кримінального закону. Тлумачення кримінального закону.

7.2. Злочин та склад злочину

Законодавче визначення злочину та його ознак. Відмінність злочину від інших правопорушень. Класифікація злочинів за ступенем тяжкості. Склад злочину та його ознаки. Класифікація складів злочину за ступенем їх суспільної небезпеки. Класифікація складів злочину за конструкцією їх об’єктивної сторони. Кваліфікація злочинів.

Поняття та види об’єктів складів злочину. Предмет злочину.

Потерпілий від злочину.

Обов’язкові та факультативні ознаки об’єктивної сторони складу злочину. Суспільно небезпечне діяння (дія або бездіяльність). Суспільно небезпечні наслідки: поняття, види, кримінально-правове значення. Причинний зв’язок між діяннями (дією або бездіяльністю) і суспільно небезпечними наслідками. Місце, час, обстановка, спосіб, засоби та знаряддя вчинення злочину.

Суб’єкт злочину. Осудність. Поняття і види суб’єктів злочину. Поняття спеціального суб’єкта злочину. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх. Поняття неосудності та її критерії. Обмежена осудність. Скоєння злочину в стані сильного душевного хвилювання.

Обов’язкові та факультативні елементи суб’єктивної сторони складу злочину. Поняття і значення суб’єктивної сторони складу злочину. Поняття та форми вини. Умисел та його види. Необережність та її види. Змішана (подвійна) форма вини. Мотив і мета злочину. Помилка та її значення при вирішенні питання про притягнення до кримінальної відповідальності.

7.3. Стадії вчинення злочину

Поняття закінченого злочину. Закінчений злочин. Незакінчений злочин і його види. Кваліфікація готування до злочину. Кваліфікація замаху на злочин. Добровільна відмова при незакінченому злочині.

7.4. Співучасть у злочині

Поняття і ознаки співучасті у злочині. Види співучасників. Форми співучасті у злочині. Відповідальність співучасників. Добровільна відмова співучасників від вчинення злочину.

7.5. Повторність, сукупність і рецидив злочинів

Поняття та види одиничного злочину. Поняття множинності злочинів.

Види множинності злочинів. Поняття та види повторності злочинів. Поняття та види сукупності злочинів. Поняття та види рецидиву злочинів.

7.6. Обставини, що виключають злочинність діяння

Поняття та види обставин, що виключають злочинність діяння. Умови правомірності необхідної оборони. Умови правомірності заподіяння шкоди в стані крайньої необхідності. Фізичний або психічний примус. Умови правомірності заподіяння шкоди охоронюваним інтересам при виконанні наказу або розпорядження. Заподіяння шкоди внаслідок діяння, пов’язаного з ризиком. Умови звільнення від відповідальності за шкоду, заподіяну під час виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації.

7.7. Звільнення від кримінальної відповідальності

Загальні види звільнення від кримінальної відповідальності. Правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із примиренням винного з потерпілим. Правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки. Правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності. Спеціальні види звільнення від кримінальної відповідальності.

7.8. Система і види покарань

Поняття та цілі покарання у кримінальному праві. Система покарань. Основні покарання. Додаткові покарання. Покарання, що можуть призначатися і як основні, і як додаткові.

7.9. Призначення покарання

Загальні засади призначення покарання. Обставини, які пом’якшують чи обтяжують покарання. Особливості призначення покарання за незакінчений злочин, злочин, вчинений у співучасті, за сукупністю злочинів, вироків. Правила складання покарань. Обчислення строків покарань.

7.10. Звільнення від покарання та його відбування

Види звільнення від покарання та його відбування. Правові підстави звільнення від відбування покарання з випробуванням. Правові підстави умовно-дострокового звільнення від відбування покарання. Особливості звільнення від відбування покарання внаслідок застосування амністії та помилування.

7.11. Судимість

Поняття судимості. Погашення судимості. Кримінально-правові наслідки наявності судимості. Обставини, які зумовлюють визнання особи такою, що не має судимості. Обчислення строків погашення судимості. Правові підстави та порядок зняття судимості.

VIIІ. КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС

8.1. Загальні засади кримінального провадження

Загальна характеристика та значення засад кримінального провадження, їх ознаки. Визначення підходів до їх класифікації. Конституційні засади кримінального провадження, їх значення та зміст.

Поняття, зміст та форма кримінального провадження. Завдання кримінального провадження в сучасних умовах розбудови правової держави. Система і стадії кримінального провадження. Дія кримінального процесуального закону в просторі, в часі та за колом осіб.

8.2. Суд, сторони та інші учасники кримінального провадження

Здійснення правосуддя судом. Види підсудності. Автоматизована система документообігу. Склад суду, права та обов’язки судді. Особливості участі слідчого судді на стадії досудового розслідування. Присяжні, їх роль у кримінальному провадженні. Обставини, що виключають участь слідчого судді, судді або присяжного в кримінальному провадженні.

Сторони кримінального провадження. Державні органи і посадові особи як суб’єкти процесуальної діяльності. Особи які мають особисту або іншу зацікавленість у провадженні. Прокурор, особливості участі прокурора у кримінальному провадженні. Повноваження керівника органу досудового розслідування. Слідчий, його функції. Оперативні підрозділи, характер їх участі у кримінальному провадженні.

Умови визнання особи підозрюваним. Права та обов’язки підозрюваного, обвинуваченого. Виправданий і засуджений як суб’єкти кримінального провадження. Законний представник та умови його залучення у кримінальне провадження. Участь захисника у кримінальному провадженні, його права та обов’язки. Відмова від захисника, його заміна і порядок її здійснення.

Порядок визнання особи потерпілим. Права і обов’язки потерпілого. Представник потерпілого: права і обов’язки. Законний представник потерпілого і умови його залучення до провадження. Заявник у кримінальному провадженні. Цивільний позивач, цивільний відповідач: їх права і обов’язки. Представник цивільного позивача і цивільного відповідача. Законний представник цивільного позивача. Свідок, особливості участі свідка у кримінальному провадженні. Понятий і випадки його обов’язкової участі у провадженні. Обставини, які виключають можливість залучення особи в якості понятого. Заставодавець і характер його участі у кримінальному провадженні. Перекладач у кримінальному провадженні, його права і обов’язки. Експерт, права і обов’язки експерта. Обставини, які виключають участь особи в якості експерта. Спеціаліст, права та обов’язки спеціаліста. Секретар судового засідання і судовий розпорядник у кримінальному провадженні.

8.3. Докази і доказування в кримінальному провадженні. Форми його фіксування

Поняття та класифікація доказів та їх джерел. Належність і допустимість доказів. Мета доказування у кримінальному процесі. Предмет і межі доказування. Особливості збирання доказів сторонами кримінального провадження. Перевірка та оцінка доказів. Наслідок визнання доказів недопустимими. Показання як джерела процесу доказування. Показання учасників кримінального провадження. Висновок експерта у кримінальному провадженні і його значення. Випадки обов’язкового призначення експертизи. Документи як джерела доказів та їх види. Поняття речових доказів та ознаки предметів, які можуть бути до них віднесені. Збирання речових доказів. Протокол як форма фіксування кримінального провадження. Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження. Фіксування процесуальних дій у журналі судового засідання. Роль реєстру матеріалів досудового розслідування для суду. Особливості доказування на стадії судового розгляду. Визначення обсягу доказів, що підлягають дослідженню, та порядок їх дослідження судом.

8.4. Процесуальні строки та процесуальні витрати

Поняття процесуальних строків, їх значення та види. Визначення початкового і кінцевого моменту процесуального строку. Розумний строк. Порушення процесуальних строків і їх наслідки. Порядок поновлення процесуальних строків.

Процесуальні витрати, їх поняття, види і значення. Визначення розміру та розподіл процесуальних витрат. Звільнення від оплати, відстрочення та розстрочення процесуальних витрат. Процесуальні витрати, що покладаються на державу.

8.5. Заходи забезпечення кримінального провадження

Види заходів забезпечення кримінального провадження, загальні умови їх застосування. Виклик у кримінальному провадженні. Привід: підстави і процедури його проведення. Загальні умови накладення грошового стягнення. Загальні умови застосування тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом. Загальні положення відсторонення особи від посади. Загальні умови застосування заходу забезпечення у вигляді тимчасового доступу. Підстави, порядок і умови тимчасового вилучення майна. Поняття і ознаки запобіжних заходів. Система запобіжних заходів та їх види. Особисте зобов’язання як вид запобіжного заходу і порядок його застосування. Особиста порука і порядок її обрання. Домашній арешт як вид запобіжного заходу. Застава і порядок її обрання під час здійснення кримінального провадження. Тримання під вартою як винятковий запобіжний захід. Особливості законного затримання. Строк затримання. Затримання особи без ухвали слідчого судді, суду.

8.6. Поняття і форми досудового розслідування. Загальні положення досудового розслідування

Поняття і значення досудового розслідування. Внесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Підслідність та її види. Об’єднання і виділення матеріалів досудового провадження. Строки досудового розслідування і порядок його продовження.

8.7. Загальна характеристика слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій: поняття, види, умови проведення

Поняття і види слідчих (розшукових) дій. Вимоги до проведення слідчих (розшукових) дій. Допит свідка, потерпілого і особливості їх проведення.

Особливості допиту малолітньої та неповнолітньої особи. Проведення допиту, впізнання у режимі відеоконференції під час досудового розслідування. Загальні обмеження проникнення до житла особи або іншого володіння. Загальні умови проведення обшуку. Особистий обшук. Загальні вимоги до проведення огляду місцевості, огляду трупа, пов’язаного з ексгумацією. Проведення освідування підозрюваного, свідка чи потерпілого: підстави та порядок. Загальні умови призначення експертизи під час проведення досудового розслідування. Загальні умови проведення слідчого експерименту. Перелік, підстави та особливості проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Загальні умови втручання у приватне спілкування. Накладення арешту на кореспонденцію та зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж. Зняття інформації з електронних інформаційних систем як вид негласної слідчої (розшукової) дії. Порядок обстеження публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи. Установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу як вид негласної слідчої (розшукової) дії. Спостереження за особою, річчю, місцем та аудіо-, відеоконтроль місця.

8.8. Повідомлення про підозру. Зупинення, закінчення та продовження строку досудового розслідування

Підстави повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Зміна повідомлення про пі­дозру. Поняття, підстави і умови та процесуальний порядок зупинення досудового розслідування. Розшук підозрюваного. Підстави і процесуальний порядок відновлення досудового розслідування. Загальні положення закінчення досудового розслідування. Форми закінчення досудового розслідування. Закриття кримінального провадження: підстави та процесуальний порядок. Підстави та процесуальний порядок звільнення особи від кримінальної відповідальності. Відкриття матеріалів кримінального провадження іншій стороні. Ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. Обвинувальний акт та його значення. Структура та зміст обвинувального акта. Клопотання про застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру та його зміст.

8.9. Оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування

Поняття та значення інституту оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування. Право на оскарження. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова у відкритті провадження. Рішення слідчого судді за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування. Оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування. Ухвали слідчого судді, які підлягають оскарженню під час досудового розслідування. Порядок оскарження ухвал слідчого судді. Оскарження слідчим рішень, дій чи бездіяльності прокурора. Види рішень за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність прокурора.

8.10. Судове провадження у першій інстанції: підготовче провадження та судовий розгляд

Підготовче судове провадження як обов’язкова і самостійна стадія кримінального провадження: підстави проведення і процедури. Вирішення питань, пов’язаних з підготовкою до судового розгляду. Закінчення підготовчого провадження і призначення судового розгляду. Матеріали кримінального провадження та право ознайомлення з ними. Завдання і значення стадії судового розгляду у кримінальному провадженні. Особливості реалізації засад кримінального провадження на стадії судового розгляду. Суд, сторони та інші учасники судового розгляду, їх процесуальне становище. Строки і загальний порядок судового розгляду. Підстави та порядок обрання, скасування або зміна запобіжного заходу в суді. Проведення експертизи за ухвалою суду. Підстави та порядок застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Підстави та порядок об’єднання і виділення матеріалів кримінального провадження. Підстави та порядок зупинення судового провадження. Визначення меж судового розгляду. Підстави та порядок зміни обвинувачення в суді. Особливості висунення додаткового обвинувачення. Підстави та порядок відмови від підтримання державного обвинувачення. Порядок відкриття судового засідання. Початок судового розгляду. Роз’яснення обвинуваченому суті обвинувачення. Визначення обсягу доказів, що підлягають дослідженню, та порядку їх дослідження. Розгляд судом клопотань учасників судового провадження. Закінчення з’ясування обставин та перевірки їх доказами. Судові дебати, їх значення, порядок і зміст. Останнє слово обвинуваченого, його значення. Вихід суду для ухвалення вироку. Таємниця наради суддів.

8.11. Особливі порядки кримінального провадження

Види особливих проваджень у кримінальному процесі. Загальні положення спрощеного провадження щодо кримінальних проступків. Розгляд обвинувального акта у спрощеному провадженні. Особливості провадження в суді присяжних. Відбір присяжних у суді, їх права і обов’язки. Кримінальне провадження на підставі угод. Види угод, їх ініціювання та умови укладання.

Загальний порядок судового провадження на підставі угоди. Кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення. Відшкодування шкоди потерпілому у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення. Кримінальне провадження щодо окремої категорії осіб. Особливості притягнення до кримінальної відповідальності окремої категорії осіб, їх затримання і обрання запобіжного заходу. Загальні правила кримінального провадження щодо неповнолітніх. Застосування примусових заходів виховного характеру до неповнолітніх, які не досягли віку кримінальної відповідальності. Кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів виховного характеру: підстави, порядок та особливості.

Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру. Особливості кримінального провадження, яке містить відомості, що становлять державну таємницю. Кримінальне провадження на території дипломатичних представництв, консульських установ України, на повітряному, морському чи річковому судні, що перебуває за межами України під прапором або з розпізнавальним знаком України, якщо це судно приписано до порту, розташованого в Україні.

8.12. Процесуальні рішення у кримінальному провадженні

Поняття та види процесуальних рішень. Суб’єкти кримінального провадження, які мають право приймати процесуальні рішення. Поняття та види судових рішень. Проголошення судового рішення. Роз’яснення судового рішення.

8.13. Виконання судових рішень

Поняття, значення та завдання стадії виконання судових рішень. Набрання судовим рішенням законної сили. Порядок та строки звернення судового рішення до виконання. Порядок виконання судових рішень у кримінальному провадженні. Органи і служби, які виконують вирок і забезпечують виконання кримінальних покарань. Відстрочка виконання вироку. Вирішення судом питань щодо виконання вироку.

8.14. Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження

Особливості міжнародного співробітництва під час кримінального провадження: правові підстави, обсяг та види. Міжнародна правова допомога при проведенні процесуальних дій. Виклик особи, яка перебуває за межами України. Допит за запитом компетентного органу іноземної держави шляхом проведення відео- або телефонної конференції. Розшук, арешт і конфіскація майна. Створення і діяльність спільних слідчих груп. Видача осіб, які вчинили кримінальне правопорушення (екстрадиція). Порядок і умови перейняття кримінального провадження від іноземних держав. Визнання та виконання вироків судів іноземних держав та передача засуджених осіб. Підстави і порядок виконання вироків судів іноземних держав. Умови передачі засуджених осіб і їх прийняття для відбування покарання. Визнання та виконання вироків міжнародних судових установ.

IX. ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО

9.1. Загальні положення господарського права

Поняття і предмет господарського права. Господарська діяльність. Розмежування господарської комерційної та господарської некомерційної діяльності.

Господарське законодавство. Предмет господарського права. Застосування Господарського і Цивільного кодексів України до господарських відносин. Відносини, на які дія Господарського кодексу України не поширюється.

9.2. Основні напрями та форми участі держави у сфері господарювання

Ліцензування господарської діяльності. Повноваження державних органів щодо здійснення контролю за наявністю ліцензій у суб’єктів господарювання. Стандартизація і сертифікація. Обов’язкова сертифікація. Відповідальність органів із сертифікації. Відповідальність суб’єктів підприємницької діяльності за порушення стандартів. Захист державою економічної конкуренції. Антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання. Антиконкурентні дії органів влади і місцевого самоврядування. Державний контроль і нагляд за господарською діяльністю. Компетенція державних органів щодо здійснення контролю і нагляду.

9.3. Учасники відносин у сфері господарювання

Суб’єкти господарювання. Створення юридичних осіб — суб’єктів господарювання, їх реорганізація та ліквідація. Відновлення платоспроможності суб’єктів підприємницької діяльності або припинення їхньої діяльності в провадженні у справах про банкрутство.

Державні і комунальні підприємства. Державні комерційні підприємства. Казенні підприємства. Комунальні комерційні і некомерційні підприємства. Створення, реорганізація і ліквідація державних і комунальних підприємств.

Господарські товариства. Види господарських товариств. Органи управління і посадові особи органів управління господарських товариств. Акціонерні товариства. Цінні папери акціонерного товариства.

Право акціонерів на відчуження акцій. Розрахунки з учасниками господарських товариств, що вибули. Право учасників господарських товариств, що вибули, на отримання дивідендів.

Приватні підприємства. Суб’єкти, які можуть бути засновниками приватних підприємств. Управління приватним підприємством.

Підприємства колективної власності. Виробничі кооперативи. Органи управління виробничих кооперативів. Відповідальність членів виробничого кооперативу за зобов’язаннями кооперативу.

9.4. Майнова основа господарювання

Право власності суб’єктів господарювання. Право господарського відання. Право оперативного управління. Зміст права господарського відання і права оперативного управління та його співвідношення з правом власності. Інші речові права, на основі яких може здійснюватись господарська діяльність.

Право колективної власності.

Приватизація державних і комунальних підприємств, державного і комунального майна. Сфера дії законодавчих актів про приватизацію. Продавці за договорами купівлі-продажу майна в процесі приватизації. Реєстрація договорів купівлі-продажу об’єктів, проданих відповідно до Закону «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)».

9.5. Загальні положення про господарські зобов’язання і господарські договори

Поняття господарського зобов’язання. Суб’єкти, які можуть бути сторонами господарського зобов’язання.

Гарантії виконання зобов’язань. Забезпечення виконання господарських зобов’язань. Недійсність господарського зобов’язання. Наслідки недійсності господарського зобов’язання. Припинення господарських зобов’язань. Момент припинення господарського зобов’язання.

Грошові зобов’язання у сфері господарського права. Валюта, в якій мають виражатись і виконуватись грошові зобов’язання. Розрахунки готівкою. Безготівкові розрахунки. Повернення безпідставно отриманої суми переказу. Використання векселя. Особи, які несуть обов’язок платежу за векселем. Умови, за яких може бути видано вексель. Посвідчення відмови у платежі за векселем.

Поняття господарського договору. Істотні умови господарського договору. Наслідки недосягнення згоди з істотних умов господарського договору. Примірні та типові господарські договори. Наслідки відступлення від умов типового договору. Державний контракт. Форма державного контракту. Суб’єкти, для яких укладення державного контракту є обов’язковим.

Порядок укладення господарських договорів. Обов’язок укласти господарський договір. Вирішення переддоговірних спорів. Наслідки пропуску строків, установлених для передання переддоговірних спорів на вирішення господарського суду.

9.6. Окремі види господарської діяльності

Господарсько-торговельна діяльність. Система договорів у сфері господарсько-торговельної діяльності.

Застосування положень Цивільного кодексу України до господарських договорів купівлі-продажу.

Поставка.

Фінансовий лізинг та його особливості.

Перевезення. Система господарських зобов’язань з приводу перевезення.

Капітальне будівництво. Позовна давність за вимогами, що випливають із неналежної якості робіт, виконаних за договором підряду на капітальне будівництво.

Договір комерційної концесії. Загальна характеристика договору комерційної концесії.

Договір концесії. Сторони концесійного договору.

Банківська діяльність. Правове регулювання відсотків за банківським кредитом. Наслідки нецільового використання кредиту за Господарським і Цивільним кодексами України.

Лізингові операції банків. Розміщення резидентами валютних цінностей в іноземних банках.

Страхова діяльність. Види діяльності, які мають право здійснювати страховики.

Зовнішньоекономічна діяльність. Право на здійснення зовні­шньоекономічної діяльності. Відповідальність держави перед суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.

9.7. Відповідальність за порушення у сфері господарювання

Господарські санкції. Відшкодування збитків. Штрафні санкції. Підстави застосування господарських санкцій. Особливості підстав застосування окремих видів господарських санкцій. Вина як умова застосування господарських санкцій. Співвідношення відшкодування збитків і штрафних санкцій. Період, за який нараховуються штрафні санкції. Позовна давність за вимогами про стягнення штрафних санкцій та особливості її обчислення. Особливості господарських санкцій за порушення грошових зобов’язань. Індексація заборгованості за грошовими зобов’язаннями. Відповідальність у вигляді сплати відсотків за прострочення оплати товарів, робіт, послуг у господарських зобов’язаннях.

Адміністративно-господарські санкції. Види адміністративно-господарських санкцій. Строки застосування адміністративно-господарських санкцій.

X. ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС

10.1. Загальні положення

Принципи господарського процесу. Конституційні засади здійснення правосуддя в господарському процесі. Законодавство, яке застосовується при вирішенні господарських спорів. Мова господарського судочинства.

10.2. Субєкти господарських процесуальних правовідносин

Суб’єкти господарських процесуальних правовідносин та їх класифікація.

Суд як обов’язковий суб’єкт господарських процесуальних правовідносин. Склад суду. Поняття та склад осіб, які беруть участь у справі, їх процесуальні права та обов’язки.

Види сторін і третіх осіб у господарському процесі.

Особливі випадки участі в господарському процесі фізичних осіб — негосподарюючих суб’єктів.

Процесуальна співучасть. Належний та неналежний відповідач. Умови і порядок заміни неналежного відповідача. Процесуальне правонаступництво (поняття та підстави виникнення). Порядок вступу правонаступника у справу, його процесуальний статус.

Участь у господарському процесі прокурора, судового експерта, перекладача, представників сторін та третіх осіб.

10.3. Судові витрати. Процесуальні строки

Судові витрати та їх види. Ціна позову, порядок визначення ціни позову. Об’єкти справляння судового збору. Визначення розміру, пільги щодо сплати та порядок сплати судового збору. Повернення судового збору. Розподіл судових витрат.

Господарські процесуальні строки. Встановлення та обчислення процесуальних строків. Закінчення процесуальних строків, процесуальні наслідки пропуску процесуального строку. Зупинення процесуального строку. Відновлення та продовження процесуальних строків.

10.4. Підвідомчість та підсудність справ господарським судам

Справи, підвідомчі господарським судам. Умови, за яких спір підвідомчий господарському суду. Процесуальні наслідки з’ясування непідвідомчості справи господарському суду.

Підсудність справ господарським судам, їх характеристика. Процесуальні наслідки з’ясування непідсудності справи господарському суду.

10.5. Доказування і докази в господарському процесі

Докази у господарському процесі. Засоби доказування. Обов’язок доказування і подання доказів.

Предмет доказування. Факти, що не підлягають доказуванню. Розподіл обов’язку доказування. Порядок витребування доказів.

Належність і допустимість доказів. Оцінка доказів. Класифікація доказів. Письмові докази. Речові докази. Висновки експертизи.

10.6. Порушення справи та підготовка матеріалів до судового розгляду в господарському суді

Право на звернення до господарського суду. Особи, за позов­ними заявами яких господарський суд порушує справи. Процесуальні засоби порушення справ у господарському суді. Позовна заява та її реквізити. Об’єднання позовних вимог. Документи, які додаються до позовної заяви. Відзив на позовну заяву.

Підстави, порядок та процесуальні наслідки відмови у прийнятті позовної заяви. Підстави, порядок та процесуальні нас­лідки повернення позовної заяви.

Забезпечення позову: підстави, мета, заходи, порядок. Скасування забезпечення позову.

Процесуальні дії, пов’язані з підготовкою господарської справи до судового розгляду.

Порушення провадження у справі: порядок, правові наслідки.

10.7. Судовий розгляд господарської справи

Розгляд справи господарським судом. Порядок ведення засідання. Фіксування судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу. Участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Дослідження обставин справи. Відкладення розгляду справи та зупинення провадження у справі: підстави, порядок, процесуальні наслідки.

Підстави для відводу (самовідводу). Порядок заявлення та вирішення питання про відвід.

Закінчення розгляду справи без прийняття рішення суду: припинення провадження у справі; залишення позовної заяви без розгляду.

Зміст рішення суду та його елементи. Вимоги, яким повинно відповідати рішення суду.

Порядок прийняття рішення суду. Повноваження господарського суду при прийнятті рішення. Оголошення рішення суду. Набрання рішенням суду законної сили. Таємниця нарадчої кімнати.

Додаткове рішення, ухвала. Роз’яснення і виправлення рішення, ухвали.

Ухвали господарського суду першої інстанції. Зміст ухвал. Окрема ухвала. Повідомлення господарського суду.

10.8. Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами

Підстави для перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами. Суб’єкти права на подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами. Строки та порядок подання заяви про перегляд судового рішення.

Розгляд заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами та повноваження суду за результатами розгляду.

10.9. Виконання судових рішень

Органи і посадові особи, які здійснюють примусове виконання рішень. Наказ як виконавчий документ. Зміст наказу. Видача дубліката наказу.

Строк і порядок пред’явлення наказу до виконання. Обов’язок виконати судове рішення. Відповідальність за невиконання судового рішення. Порядок виправлення помилки в наказі та визнання наказу таким, що не підлягає виконанню.

Відстрочка або розстрочка виконання судового рішення. Зміна способу та порядку виконання судового рішення. Поворот виконання судового рішення. Оскарження дій чи бездіяльності органів Державної виконавчої служби.

10.10. Провадження у справах про оскарження рішень третейських судів та про видачу виконавчих документів на примусове виконання рішень третейських судів

Суб’єкти права на подання заяви про скасування рішення третейського суду. Строки та порядок подання заяви про скасування рішення третейського суду. Особливості розгляду справ про оскарження рішення третейського суду та повноваження суду за результатами розгляду.

Порядок видачі виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду. Зміст ухвали господарського суду про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду або про відмову у його видачі та правила її винесення (постановлення).

10.11. Провадження у справах за участю іноземних суб’єктів господарювання

Підстави та порядок звернення господарських судів із судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави. Вимоги щодо форми і змісту судового доручення про надання правової допомоги.

Виконання в Україні судових доручень іноземних судів. Підстави, за яких судове доручення не приймається до виконання. Виконання доручення іноземного суду про вручення виклику до суду чи інших документів.

XI. АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО

11.1. Загальні положення

Загальне поняття та предмет адміністративного права. Поняття та сутність адміністративно-правових відносин. Види адміністративно-правових відносин. Публічне адміністрація (управління). Суб’єкти адміністративно-правових відносин. Особливості адміністративно-правових відносин.

Норми адміністративного права та адміністративні правовідносини. Поняття норми адміністративного права. Структура адміністративно-правової норми. Реалізація норм адміністративного права. Види реалізації норм адміністративного права. Вимоги до застосування норм адміністративного права.

11.2. Суб’єкти адміністративного права

Суб’єкт адміністративного права і суб’єкт адміністративних правовідносин. Адміністративна правоздатність та дієздатність. Система суб’єктів адміністративного права України. Права громадян у сфері публічної адміністрації (державного управління). Звернення громадян. Доступ до публічної інформації.

Місце органів виконавчої влади у системі публічної адміністрації (органів державного управління). Класифікація органів виконавчої влади. Правове становище Кабінету Міністрів України. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади. Урядові органи державного управління. Місцеві державні адміністрації. Органи виконавчої влади Автономної Республіки Крим.

Органи місцевого самоврядування як суб’єкти адміністративного права. Представницькі і виконавчі органи місцевого самоврядування. Посадові особи місцевого самоврядування. Гарантії місцевого самоврядування. Відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Адміністративно-правовий статус об’єднання громадян (поняття, види). Обмеження на створення і діяльність об’єднань громадян. Легалізація об’єднань громадян та її шляхи. Припинення діяльності об’єднань громадян. Державний нагляд та контроль за діяльністю об’єднань громадян. Відповідальність об’єднань громадян за порушення законодавства. Адміністративно-правовий статусу іноземних громадян та осіб без громадянства. В’їзд в Україну і виїзд з України. Відповідальність іноземців та осіб без громадянства.

11.3. Державна служба та інші види публічної служби

Публічна служба за Кодексом адміністративного судочинства України. Правове регулювання статусу державного службовця. Державна служба і державний службовець. Посада і посадова особа, службова особа. Правовий статус державних службовців державних органів та їх апарату. Службова кар’єра. Підстави та порядок припинення державної служби. Відставка державного службовця. Дипломатична служба.

Служба в органах місцевого самоврядування.

11.4. Форми державного управління. Правові акти державного управління. Методи державного управління

Форма державного управління. Вимоги до використання форм державного управління. Встановлення норм права, застосування норм права. Адміністративний договір за Кодексом адміністративного судочинства України. Укладення адміністративних договорів. Здійснення інших юридично значущих дій. Здійснення організаційних дій. Виконання матеріально-технічних операцій.

Перелік обставин, що підлягають перевірці у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень (відповідно до Кодексу адміністративного судочинства).

Акти державного управління. Нормативні акти та їх ознаки. Ненормативні акти та їх ознаки. Дія актів у часі та просторі. Підстави припинення дії правових актів державного управління. Акти Президента України. Акти Кабінету Міністрів України. Акти центральних органів виконавчої влади. Акти місцевих органів виконавчої влади. Державна реєстрація нормативно-правових актів.

Контроль, нагляд і моніторинг як засоби забезпечення законності у державному управлінні. Види контролю.

Адміністративна послуга. Суб’єкт надання адміністративної послуги. Принципи державної політики у сфері надання адміністративних послуг. Порядок та строки надання адміністративних послуг. Плата за надання адміністративних послуг (адміністративний збір). Центр надання адміністративних послуг.

11.5. Адміністративний примус. Адміністративна відповідальність

Органи адміністративної юрисдикції. Заходи адміністративного примусу.

Адміністративне правопорушення. Види адміністративних правопорушень. Система адміністративних правопорушень, передбачених Кодексом про адміністративні правопорушення України. Корупція та корупційні правопорушення. Заходи, спрямовані на запобігання і протидію корупції. Відповідальність за корупційні правопорушення.

Адміністративна відповідальність. Відокремлення адміністративної відповідальності від інших видів юридичної відповідальності. Суб’єкти адміністративної відповідальності. Відповідальність посадових осіб. Відповідальність іноземців і осіб без громадянства. Обставини, що звільняють від адміністративної відповідальності, пом’якшують або обтяжують її.

Адміністративне стягнення. Система адміністративних стягнень. Заходи впливу, що застосовуються до неповнолітніх. Основ­ні і додаткові адміністративні стягнення. Попередження. Штраф. Оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення. Конфіскація предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення. Позбавлення спеціального права. Громадські роботи. Виправні роботи. Адміністративний арешт. Загальні правила накладення стягнення за адміністративне правопорушення. Обставини, що пом’якшують відповідальність за адміністративне правопорушення. Обставини, що обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення. Строки накладення адміністративного стягнення. Покладення обов’язку відшкодувати заподіяну шкоду. Строки накладення адміністративного стягнення.

XII. АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПРОЦЕС

12.1. Загальні положення

Поняття адміністративного судочинства і адміністративного процесу. Система законодавства про адміністративне судочинство. Дія законодавства про адміністративне судочинство у часі.

Завдання адміністративного судочинства. Принципи адміністративного судочинства. Адміністративні суди у розумінні Кодексу адміністративного судочинства України.

12.2. Адміністративна юрисдикція та підсудність адміністративних справ

Адміністративна юрисдикція. Характеристика основних категорій публічно-правових спорів, віднесених до адміністративної юрисдикції. Співвідношення адміністративної юрисдикції з іншими судовими юрисдикціями. Наслідки недотримання правил про юрисдикцію.

Підсудність адміністративних справ та її різновиди. Предметна підсудність адміністративних справ. Територіальна підсудність адміністративних справ. Інстанційна підсудність адміністративних справ. Наслідки недотримання правил підсудності, передача адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого.

12.3. Склад суду, відводи. Учасники адміністративного процесу

Одноособовий розгляд справ. Розгляд адміністративної справи окружним адміністративним судом у складі колегії суддів. Незмінність складу суду. Підстави для відводу судді. Самовідвід.

Особи, які беруть участь у справі, їх процесуальні права та обов’язки. Сторони. Треті особи. Представництво в адміністративному процесі. Представник, види представників. Повноваження представника в суді. Органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб. Інші учасники адміністративного процесу.

12.4. Докази і доказування в адміністративному процесі

Поняття та види доказів в адміністративному процесі. Належність та допустимість доказів.

Поняття доказування та етапи доказування в адміністративному процесі. Предмет доказування. Підстави для звільнення від доказування. Засоби доказування. Обов’язок доказування. Витребування та забезпечення доказів. Дослідження та оцінка доказів.

12.5. Строки в адміністративному судочинстві. Судові виклики та повідомлення. Судові витрати

Поняття та види строків звернення до адміністративного суду. Наслідки пропущення строків звернення до адміністративного суду. Поняття і види процесуальних строків. Обчислення та закінчення процесуальних строків, наслідки їх пропущення. Зупинення, поновлення та продовження процесуальних строків.

Судові виклики: форма і зміст. Вручення судової повістки. Виклик до суду шляхом надсилання тексту повістки електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою. Виклик осіб, місце перебування яких невідоме.

Поняття та види судових витрат в адміністративному процесі. Судовий збір. Витрати, пов’язані з розглядом справи. Розподіл судових витрат.

12.6. Проходження справи в адміністративному суді першої інстанції

Звернення з адміністративним позовом. Залишення позовної заяви без руху. Усунення недоліків позовної заяви. Повернення позовної заяви, залишення позовної заяви без розгляду на стадії відкриття провадження в адміністративній справі. Відмова у відкритті провадження в адміністративній справі. Відкриття провадження в адміністративній справі та його правові наслідки. Підготовче провадження і попереднє судове засідання. Судове доручення. Забезпечення адміністративного позову. Судовий розгляд (порядок проведення, наслідки неприбуття учасника адміністративного процесу). Відкладення розгляду справи (перерва у судовому засіданні, зупинення провадження у справі, закриття провадження у справі, залишення позовної заяви без розгляду).

12.7. Судові рішення

Поняття та види судових рішень в адміністративному процесі. Вимоги, яким має відповідати судове рішення. Порядок ухвалення, оформлення і надання судових рішень в адміністративних справах. Питання, які вирішує суд, приймаючи постанову. Структура постанови, ухвали суду. Окрема думка судді. Усунення недоліків судового рішення судом, який його ухвалив. Законна сила судового рішення. Негайне виконання судових рішень. Виконавчий лист, вимоги до нього. Судовий контроль за виконанням судових рішень. Оскарження судових рішень. Види перегляду судових рішень.

12.8. Скорочене провадження

Адміністративні справи, розгляд яких проводиться із застосуванням скороченого провадження. Відкриття скороченого провадження. Порядок надання відповідачем заперечення або заяви про визнання позову. Розгляд судових справ у порядку скороченого провадження. Строки розгляду справ.

Постанова суду, прийнята у справі, розгляд якої проводився у скороченому провадженні. Апеляційне оскарження постанови за результатами скороченого провадження.

12.9. Перегляд судових рішень в адміністративних справах за нововиявленими обставинами

Підстави для перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами. Порядок і строки подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами. Порядок перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами. Повноваження суду у провадженні за нововиявленими обставинами.

XIII. ТРУДОВЕ ПРАВО

13.1. Загальні положення трудового права

Предмет трудового права. Законодавство про працю. Співвідношення законодавства і договорів про працю. Колективні договори, їх зміст, укладення та реєстрація.

13.2. Трудовий договір

Поняття та види трудового договору. Контракти, сфера їх застосування, зміст. Умови про відповідальність працівника в контракті. Зміст трудового договору. Умова про трудову функцію працівника в трудовому договорі. Порівняння трудового та цивільно-правового договорів. Робота за сумісництвом. Суміщення професій (посад). Вимога до освіти, віку і здоров’я працівників. Необгрунтована відмова в прийнятті на роботу та її оскарження. Переміщення працівників. Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці. Припинення трудового договору. Розірвання трудового договору з ініціативи працівника. Підстави та порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

13.3. Правове регулювання умов праці

Тривалість робочого часу. Скорочений робочий час. Неповний робочий час. Режим роботи. Тривалість роботи. Тривалість щоденної роботи при підсумованому обліку робочого часу. Тривалість робочого часу і тривалість роботи у нічний час. Залучення працівників до роботи у вихідний день.

Правове регулювання відпусток. Види відпусток. Обчислення трудового стажу, що дає право на основні і додаткові відпустки.

Заробітна плата. Тарифна система. Відрахування із заробітної плати. Гарантійні й компенсаційні виплати на користь працівника.

Дисциплінарна і матеріальна відповідальність працівників. Пряма дійсна шкода. Обчислення розміру прямої дійсної шкоди.

Особливості правового регулювання праці жінок і неповнолітніх працівників.

13.4. Правове регулювання охорони праці

Поняття охорони праці. Гарантії прав працівників на охорону праці. Правила охорони праці та інструкції з охорони праці. Державне управління охороною праці.

Відповідальність роботодавців за порушення правил охорони праці. Розслідування нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві.

13.5. Трудові спори (конфлікти) та порядок їх вирішення

Види трудових спорів (конфліктів). Спори з приводу встановлення умов праці та пов’язані із застосуванням норм трудового законодавства. Індивідуальні і колективні трудові спори (конфлікти).

Загальний і спеціальний порядок вирішення трудових спорів.