Закон і Бізнес


Два з трьох

Які храми Феміди мають залишитися на лівому березі столиці?


Володарі мантій Деснянського райсуду вважають, що краще об’єднати Дарницький та Дніпровський райсуди, які розташовані поруч.

№49 (1347) 16.12—22.12.2017
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
6342

З 10 районних судів Києва має залишитися 5. Такий план оптимізації запропонувала Державна судова адміністрація. Зокрема, на лівому березі столиці повинні з’явитися дві установи: Дарницький окружний та Дніпровський окружний суди. Під дахом останнього об’єднаються Деснянський та Дніпровський районні суди м.Києва. Втім, у столичних володарів мантій є зауваження до нової судової карти.


Специфіка району

Ініціатива ДСАУ не припала до душі представникам Деснянського районного суду м.Києва. Збори цієї установи звернули увагу на те, що норми чинного законодавства не містять вимоги щодо створення храму Феміди виключно шляхом укрупнення установ та заснування окружних інституцій, юрисдикція яких поширюється на кілька районів.

Тому володарі мантій вважають необґрунтованою та неприйнятною пропозицію ДСАУ щодо появи на карті Дніпровського окружного суду, який об’єднає Дніпровський та Деснянський райсуди, а також Дарницького окружного суду.

«Дарницький район за територією, чисельністю населення і кількістю суддів районного суду є найменшим серед трьох судів, розташованих на лівому березі Києва. Деснянський район — найбільший за чисельністю населення та територією. Крім того, район інтенсивно розбудовується», — зазначили збори служителів Феміди.

Крім того, вони додали: в Деснянському районі розташовані 3 найбільші продуктові та промислові ринки Києва, на яких працюють іноземці, більшість з яких проживає в цьому ж районі. До того ж тут мешкає велика кількість внутрішньо переміщених осіб, котрі звертаються по захист своїх порушених прав та інтересів саме до Деснянського районного суду м.Києва.

Рішення є

«У разі об’єднання Деснянського і Дніпровського райсудів матимемо потенційний конфлікт інтересів при виконанні повноважень двома суддями зазначених установ, оскільки вони є рідними сестрами, а тому ситуація потребуватиме додаткового врегулювання», — наголосили представники Деснянського райсуду, звернувши увагу на те, що відповідно до закону служителі Феміди зобов’язані вживати заходів щодо недопущення реального, потенційного конфлікту інтересів.

Виникне ще одна проблема, яку навряд чи вдасться подолати. «Судді витрачатимуть багато часу, щоб дістатися з одного приміщення до іншого, оскільки будівлі розташовані на значній відстані одна від одної. Такі ситуації будуть постійними, що призведе до втрати часу для розгляду інших справ», — переконані представники Деснянського райсуду.

При цьому володарі мантій звернули увагу на те, що приміщення Дарницького і Дніпровського судів є суміжними. Тому запропонували змінити карту нових окружних установ: створити Дніпровський окружний суд м.Києва, об’єднавши дві інституції — Дніпровський та Дарницький райсуди.

За таких умов законники не будуть їздити до іншої будівлі, можна буде визначити їм певну спеціалізацію, заощадити час для розгляду справ. У результаті поліпшиться доступ громадян до правосуддя.

Збори служителів Феміди вважають, що на базі Деснянського райсуду має з’явитися Деснянський окружний суд.

Утім, поки що невідомо, як до цього поставляться представники Дніпровського та Дарницького райсудів. Принаймні на їхніх офіційних сайтах жодної інформації із цього приводу немає.

ДСАУ без допомоги суддів уже відповіла на запитання про те, які храми Феміди повинні залишитися на лівому березі столиці. Але нині відкритими залишаються інші питання: чи поділяють позицію колег з Деснянського райсуду представники двох інших лівобережних установ та чи зможуть аргументи володарів мантій переконати судову адміністрацію змінити думку? 

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Які труднощі виникнуть у суддів та громадян у разі об’єднання Деснянського та Дніпровського районних судів м.Києва?

Валерія БАБКО,
суддя-спікер Деснянського районного суду м.Києва:

— Об’єднання двох судів — це ефемерне укрупнення, оскільки працюючих суддів більше не стане. Проте зросте загальна кількість справ, і замість їх розгляду та здійснення своїх повноважень судді будуть їздити з одного приміщення в інше, що займатиме багато часу, враховуючи транспортну розв’язку та становище на дорогах Києва.

Слухання справ у колегіях, до складу яких будуть входити судді, котрі працюють у різних приміщеннях, призведе до скасування або призначення розгляду на інші дати. З огляду на нинішнє навантаження на кожного суддю останні не будуть близькими.

Деснянський район є найбільшим за кількістю населення та територією. Після об’єднання двох згаданих районних судів люди не зможуть навіть приблизно спрогнозувати, де саме відбуватиметься розгляд їхніх справ. Розташування будівель судів на значній відстані одна від одної ускладнить громадянам доступ до правосуддя.