Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 49 (1347). Анонс публікацій


Закон і Бізнес N 49 (1347)

15.12.2017 16:36
3677

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 49 (1347). 16–22 грудня 2017 року.


Восени Вища кваліфікаційна комісія суддів розпочала процедуру кваліфікаційного оцінювання служителів Феміди, під час якої має з’ясуватися, чи відповідають володарі мантій займаним посадам. Скільки часу триватиме перевірка? Чи вдасться комусь із суддів сховатися від «кваліфікаційного ревізора»? Яку кількість балів потрібно набрати, щоб продовжувати суддівську кар’єру? На ці та інші запитання «ЗіБ» відверто відповів секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслав Щотка.

Нинішня влада успішно, на її думку, провела реформи правоохоронних органів, прокуратури, судової системи. Незайманою до останнього часу залишалась адвокатура. Проте, як з’ясувалось, і до неї вже дійшли руки — на європейську експертизу без розголосу й помпезних реляцій було відправлено проект змін до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Напередодні професійного свята правників — Дня адвокатури — «ЗіБ» поспілкувався із заступником голови Національної асоціації адвокатури України, Ради адвокатів України Валентином Гвоздієм, щоб з’ясувати, як сьогодні українські адвокати планують відстоювати свою незалежність.

Представники Великої палати Верховного Суду обрали секретаря. Ним став Всеволод Князєв з Касаційного адміністративного суду. Втім, деяким «верховникам» не дає спокою думка, що ВП ВС не може працювати в неповному складі. Докладніше читайте в публікації «Велика плата за палату».

Податковий кодекс не містить складу правопорушень, а тому платника часто притягують до відповідальності, навіть якщо порушення сталося не з його вини. Натомість покарати фіскалів майже неможливо. Експерти дискутували, які зміни слід унести до ПК. Дізнайтеся висловлені думки з матеріалу «Шукайте в кодексі вину».

Як обіцяє Державна судова адміністрація, в кожному, навіть невеликому суді, буде принаймні 2 вартові. Але це станеться тоді, коли запрацює Служба судової охорони. Хто гальмує появу цього органу та чи зможе наявність стражів порядку побороти «страх безладдя»? Відповіді на це та інші питання – в статті «Страх непорядку».

Доки правнича спільнота продовжує дискутувати з приводу необхідності модернізації Кримінального процесуального кодексу, парламентарі внесли до нього зміни, які можуть заблокувати роботу правоохоронців, адвокатів і судів. Детальніше – в публікації «Процедурний ілюзіон».

Вища рада правосуддя продовжує розглядати скарги на втручання в судочинство, але в багатьох випадках вона все частіше не помічає протиправних дій з боку адвокатів, нардепів, силовиків. Наприклад, на черговому засіданні ВРП відмовила у вжитті заходів усім суддям-скаржникам… Чому? Дізнайтеся з матеріалу «Як ВРП захищає людей у мантіях».

Представники Нововоронцовського районного суду Херсонської області вважають передчасним укрупнення храмів Феміди. В майбутньому, коли ситуація в судовій системі та в країні загалом стабілізується, можна створити окружні суди. Втім, визначаючи місцезнаходження центрального суду, варто врахувати кілька особливостей. Які саме? Читайте в матеріалі «Не ми до вас, а ви до нас».

Правова спільнота наполягає на необхідності внесення змін до Кримінального процесуального кодексу. Законодавець поспішає виконати цей запит, але може так статися, що КПК виявиться непридатним для застосування. Які зміни дійсно потрібні, а що може стати на заваді ефективності кримінального процесу? До кого варто прислухатися, реформуючи національне законодавство? Чому Україні конче потрібен цивілізований ринок судових експертів? Про це та інше розповів «ЗіБ» член Ради адвокатів Київської області, член правління Асоціації адвокатів України, голова Київського обласного відділення ААУ, голова адвокатського об’єднання «Національна колегія адвокатів» адвокат Віталій Наум.

Безсистемні зміни до Кримінального процесуального кодексу, які набули чинності впродовж останнього місяця, переконливо свідчать про проблеми в діяльності правоохоронних органів. Та замість застосування системного підходу до формулювання процесуальних норм та їх узгодження з іншими інститутами КПК маємо те, що маємо... Дізнайтеся, як нардепи спробували унеможливити вилучення майна під час обшуків і що з того вийде, у статті ««Маски» скинуті — шоу триває».

Новими процесуальними кодексами, що набули чинності з 15 грудня цього року, запроваджуються положення щодо визначення, порядку надання та дослідження електронних доказів. Вони фактично дублюються у цивільному, господарському та адміністративному процесах. Водночас є підстави стверджувати, що така новація врегульована недосконало. Докладніше про це – у публікації «Цифри не все стерплять».

Великий комбінатор знав 400 відносно чесних способів відбирання грошей. Судячи із судової практики, українським позичальникам відомо не менше підстав для неповернення кредиту. Ще одним цей перелік поповнило підприємство, яке поставило під сумнів дійсність арбітражної угоди. Детальніше читайте в матеріалі «Арбітраж у заставі».

Закон і Бізнес