Закон і Бізнес


Дім з видом на Альпи

Швейцарське село платитиме новим жителям по ₣25000


Щасливчики, які переїдуть в Албінен, отримають не тільки гроші та новий будинок, а й можливіть стати ближчими до природи.

№49 (1347) 16.12—22.12.2017
Ребека СІЛС, Бі-Бі-Сі
5696

Що може бути привабливішим, ніж нове життя в мальовничому альпійському селі: звуки дзвіночків корів, які повертаються з пасовища, гірські лижі й фондю з приголомшливим видом на гори? Уявіть собі: за переїзд у цю ідилію вам ще й заплатять!


У більшості країн, де середньостатистичній людині багато років потрібно працювати, щоб зібрати на житло, така ідея видасться абсурдом. Проте подібні схеми переїзду за гроші все частіше з’являються в Італії та Швейцарії.

Так, на референдумі 30 листопада в Албінені — чудовому швейцарському селі над низовиною річки Рона — схвалили пропозицію платити по ₣25000 кожному дорослому і ₣10000 кожній дитині із сімей, що вирішили купити або звести тут будинок.

Живуть тут усього 240 чоловік. Як говорить староста Беат Йост, останніми роками звідси виїхали три сім’ї, а з ними восьмеро дітей. Сільська школа закрилася, і громада насилу бореться за виживання.

На референдумі проголосували 100 з 248 жителів села. 71 з них підтримав ідею субсидувати новоприбулих.

Охочі отримати допомогу повинні бути не старші за 45 років і мають прожити в селі 10 років. Вони також повинні купити або звести будинок вартістю не менш ніж ₣200 тис. Причому він має стати їхнім основним місцем проживання. Іноземці також повинні мати постійну посвідку на проживання у Швейцарії.

Таким чином, сім’я із 4-х чоловік може розраховувати на бонус у сумі ₣70000, що має покрити 20-відсотковий депозит, який швейцарські банки вимагають для того, щоб видати іпотеку.

Село має намір фінансувати цю схему за допомогою спеціального фонду в розмірі ₣100000. Місцева влада вважає, що протягом найближчих 5 років вона зможе субсидувати від 5 до 10 сімей.