Закон і Бізнес


НААУ: Звіт про потреби пропонує відступ від європейських стандартів


14.12.2017 17:08
3759

Звіт про потреби НААУ, підготовлений міжнародними експертами в рамках проекту «Консолідація реформи в сфері юстиції» Ради Європи, пропонує відступ від європейських стандартів.


Про це заявила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час презентації звіту за участю голови офісу Ради Європи в Україні, представників міжнародних організацій та органів влади, передає ЗіБ.

Вона наголосила на тому, що чинний закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» 2012 року повністю реалізовує висновок ПАРЄ від 26 вересня 1995 року та висновок Венеціанської комісії від жовтня 2011 року. Відповідно до цих міжнародних документів, в Україні мала бути створена єдина професійна організація адвокатури з обов’язковим членством.

«Є висновок ПАРЄ щодо заявки України на вступ до Ради Європи від 26 вересня 1995 року. Цим документом Україну зобов’язували створити єдину асоціацію адвокатів. Цей висновок хіба скасований? Чи він до цього часу діє? Якщо він діє, то хто дозволив скасовувати положення про єдину асоціацію? Другий документ — спільний висновок Венеціанської комісії від 18 жовтня 2011 року та Директорату правосуддя і захисту людської гідності Генерального Директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи. Саме ці рекомендації були основними, щоб було прийнято чинний закон. Цей висновок сказав, що має бути не лише єдина асоціація адвокатів України. Вона має бути заснована на єдиному членстві, і це відповідає європейським стандартам», – нагадала Голова НААУ.

«Якщо чинний закон “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” став євроінтеграційним, то у мене риторичне запитання: ми що, покидаємо Європу? Ми інтегрувалися, а потім нам це не потрібно? Чи це не потрібно тим, хто зробив цей висновок? Чи це не потрібно авторам законопроекту про зміни до профільного закону?», – риторично запитала Лідія Ізовітова.

Вона нагадала, що висновок Венеціанської комісії грунтувався на рекомендаціях Ритіса Йокубаускаса, який зараз є співавтором звіту, а тоді був експертом згаданого Директорату Ради Європи.

Запропоновані у звіті про потреби НААУ зміни повертають адвокатуру назад до радянських часів, коли існували обласні колегії адвокатів. В проекті закону відстоюється аналогічна модель, яка складається з регіональних палат адвокатів та передбачає регіональне членство в них.

«Наразі пропозиція подвійного членства і знищення єдиної асоціації адвокатів України через певні механізми говорить про те, що ми маємо зробити кілька кроків назад», – сказала Лідія Ізовітова.

Голова НААУ наголосила на тому, що складений експертами звіт не містить аналізу потреб НААУ. Для цього не використовувалися жодні нормативно-правові документи — ані чинний закон, ані акти НААУ, ані міжнародні норми.

Сумніви викликає спосіб отримання інформації про стан адвокатури.

«У нас не запитували жодних документів. Жодних. Не аналізували жодних документів. Про діяльність адвокатської спільноти не досліджувалися жодні питання. Проте звіт містить посилання на певних зацікавлених осіб. Нам цікаво знати хто вони, бо в звіті про це немає ні слова», – сказала Лідія Ізовітова.

Вона також зауважила, що доручення експертам на проведення такого дослідження не викладено у жодному офіційному документі, де було б зазначено їхній мандат, завдання та цілі дослідження.

11 грудня до офісу Ради Європи від Національної асоціації адвокатів було направлено критичні постатейні коментарі до звіту. Втім, в остаточній версії, яка надана для презентації, зауваження не враховані, а руйнівні рекомендації збережено.

Відтак, звіт не може бути прийнятий в такому вигляді. За своїми основними положенням він є інструментом лобіювання проекту змін до профільного закону, проти якого виступає адвокатура.

«Замість потреб НААУ звіт аналізує майбутній проект закону про адвокатуру, якого немає в парламенті, який кулуарно розповсюджується. До НААУ як документ він направлений не був. Питання, чи можна реформувати адвокатуру як професійний інститут, без неї. Це відповідає європейським стандартам чи це не відповідає? Нас реформувати без НААУ не можна», – наголосила Лідія Ізовітова.

Нагадаємо, сьогодні вранці відбулося засідання РАУ, на якому обговорювали висновки європейських експертів щодо законопроекту про адвокатуру, розробленого Радою з питань судової реформи. Зокрема, РАУ запропонували розділити адвокатуру на 27 регіональних палат.

Закон і Бізнес