Закон і Бізнес


Як дані приватних клієнтів ПриватБанку виявилися в Москві?


Натисність для збільшення.

07.12.2017 15:12
6506

Народний депутат Віталій Купрій звернувся до в.о. голови Нацбанку Якова Смолія і в.о. глави ПриватБанку Галини Пахачук з вимогою роз’яснити ситуацію навколо особистих даних приватних клієнтів ПриватБанку, що були передані на сервери, зареєстровані в Москві.


Як написав на своїй сторінці в Facebook В.Купрій, дані клієнтів банку були передані в РФ співробітниками детективної компанії Kroll, найнятої Нацбанком для пошуку інформації про інсайдерські кредити колишніх акціонерів банку, повідомляє РБК-Україна.

Дійсно, як свідчать наявні документи, 31 травня цього року за розпорядженням Нацбанку №437-ро Департаменту інспекційних перевірок банків було доручено протягом червня місяця провести інспекційну перевірку ПриватБанку. Куратором перевірки була призначена заступниця глави Нацбанку Катерина Рожкова. Причому серед осіб, уповноважених на проведення перевірки, вказані прізвища більше 20 іноземців.

Водночас у самому ДІПБ звертали увагу керівництва Нацбанку на неврегульований статус осіб, які не є співробітниками НБУ, при проведенні такої перевірки. У доповідній записці зазначалося, що залучення до перевірки двох іноземних фірм – AlixPartners Services UK LLP і Kroll Аssociates UK Limited, співробітники яких отримують доступ до банківської таємниці, суперечить законодавству. Більше того, як стверджують у ДІПБ, отримана ними інформація «пересилається каналами Інтернет, а також фізично вивозиться на зовнішніх носіях за межі держави».

Тож не дивно, що при таких розкладах і такій свободі дій необтяжених зобов'язаннями іноземців, при відсутності, як стверджують в ДІПБ, договорів фірм з НБУ, особисті дані клієнтів Привату могли опинитися в Москві (див. схему).

Раніше прес-служба ПриватБанку заявила, що дії з передачі даних на зовнішні сервери були санкціоновані і стосувалися аудиту операцій пов’язаних осіб в ПриватБанку, який проводить компанія Kroll. Екс-корпоративний секретар ПриватБанку Вікторія Страхова пояснила можливі причини перетікання даних про клієнтів ПриватБанку на сервери в Росію тим, що аудит здійснюють співробітники московського офісу компанії Kroll.

«У цьому ракурсі викликає масу питань, перш за все, законність залучення Нацбанком зазначеної іноземної компанії до інспекційної перевірки (аудиту) ПАТ КБ "ПриватБанк", обсяг повноважень, наданих працівникам Kroll для участі в такій перевірці, а також адекватність оплати їх послуг за державні кошти», – написав нардеп.

Закон і Бізнес