Закон і Бізнес


Демонстрація некомпетентності може бути стратегією захисту, – думка


07.12.2017 12:57
4451

Написання Кримінального процесуального кодексу було складним процесом. Але ще складніша – його імплементація.


Про це заявив міжнародний консультант Ради Європи, баристер «Монктон Чемберз» (Лондон) Джеремі Макбрайт під час круглого столу «5 років захисту за новими правилами. Необхідність модернізації КПК України. Що на часі?», повідомляє журналіст видання«Закон і Бізнес».

У своїй доповіді, присвяченій стандартам РЄ і практикам щодо права на захист і змагальності сторін, Дж.МакБрайт проаналізував окремі позиції Європейського суду з прав людини. Було зазначено, що крім дотримання судового процесу, ЄСПЛ звертає увагу і на його справедливість, а так само на те, що відбувається до його початку. Наприклад, ЄСПЛ дотримується позиції щодо того, що підстави утримання під вартою мають бути належним чином обґрунтовані. Коли особа утримується під вартою, обсяг можливостей для захисту значно зменшується.

Також ЄСПЛ звертає увагу на наявність захисника. Звичайно, наявність захисника в кримінальному процесі само собою зрозуміла. Але якщо він з певних причин був відсутній, ЄСПЛ аналізує наслідки, які ця відсутність спричинила для особи, яка потребує захисту.

Увагу ЄСПЛ привертає і кваліфікація захисника. Низька кваліфікація свідчить про неналежний захист. Водночас ЄСПЛ обережний у своїх висновках, оскільки демонстрація низької кваліфікації на початковому етапі процесу може бути стратегією захисту.

Круглий стіл організований Асоціацією правників України в рамках ініціативи «Ефективне застосування і модернізація Кримінального процесуального кодексу України в світлі принципу змагальності і права на захист» за підтримки Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції».

Закон і Бізнес