Закон і Бізнес


ВАСУ заявив про втручання депутатів у його діяльність


07.12.2017 11:58
14919

6 грудня група народних депутатів на чолі з лідером «Радикальної партії» Олегом Ляшком увірвалася до приміщення Вищого адміністративного суду України з незрозумілими звинуваченнями та протизаконними вимогами. Такі дії є прямими втручанням у діяльність суду.


На цьому наголошує прес-служба ВАСУ у заяві щодо неприпустимості тиску народних депутатів на суд, передає «ЗіБ».

Як зазначено в заяві, народні депутати разом з іншими невідомими особами вимагали від керівника апарату суду Олександра Шевченка вчинення дій, які не належать до його компетенції, «при цьому О.Ляшко використовував нецензурну лексику, намагаючись залякати та морально тиснути на керівника апарату та інших працівників суду».

У прес-службі уточнили, що народні депутати вимагали надати копію судового рішення стосовно дострокового припинення повноважень народного депутата України Андрія Артеменка з відміткою про набрання рішенням законної сили. Як пізніше пояснив О.Ляшко, таке рішення їм необхідне для того, щоб Центральна виборча комісія надала мандат наступному за спискам кандидату від «Радикальної партії».

При цьому у ВАСУ зазначають, що отримали відповідний запит ЦВК стосовно отримання копії вказаного судового рішення з відміткою про набрання ним законної сили напередодні, 5 грудня, у другій половині дня. У той же день запит було зареєстровано і передано судді-доповідачу у справі для надання відповіді. А вже 6 грудня депутати звинуватили суд у затягуванні і блокуванні призначення кандидата народного депутата до Верховної Ради від їхньої партії.

У ВАСУ зауважили, що Кодексом адміністративного судочинства України не передбачено проставлення жодних відміток на копії судового рішення про набрання ним законної сили.

Такі дії депутатів у ВАСУ розцінюють як пряме втручання у діяльність суду. При цьому зазначають, що депутати на деякий час зупинили розгляд деяких судових справ, оскільки виконувач обов’язків голови ВАСУ Анатолій Загородній вимушено робив перерви у розгляді справ, щоб урегулювати конфлікт.

У ВАСУ закликали народних обранців «вирішувати всі питання у законний спосіб та поза політикою».

Закон і Бізнес